Tesla’s blijken ingebouwde tijdbom te hebben

Een ontwerpfout in de software van Tesla’s maakt dat de auto’s op een bepaald punt plots de geest geven – al is het probleem gelukkige vrij eenvoudig op te lossen.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 18 oktober 2019
  • Straf
  • 730 weergaven

Wie kent het verhaal van Opel en de waterpomp? Gedurende ongeveer 25 jaar rustte Opel al zijn auto’s uit met een te fragiele waterpomp, die steevast vroegtijdig de geest gaf. Massa’s Opels strandden met niet eens zo’n hoge kilometerstanden door een oververhitte motor als gevolg van een kapotte waterpomp, en ondanks veel gemopper van zowel eigenaars als dealers, liet Opel het probleem jarenlang aanslepen. Wel, Tesla lijkt nu een vergelijkbaar foutje te hebben.

Her en der duiken op Tesla- fora namelijk verhalen op over auto’s die plots niet meer willen ‘starten’ of zelfs niet meer willen opladen. Het centrale scherm, waarmee alles wordt aangestuurd, blijft zwart en de auto wordt in de praktijk onbruikbaar. Een aantal onafhankelijke Tesla-herstellers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het probleem zit in een overbelasting van de centrale computer die het brein van de auto aanstuurt. Tijdens het rijden slaan Tesla’s namelijk honderden megabytes aan data op een flash-geheugen op. Maar dat geheugen is niet erg groot, dus worden de data constant gewist en overschreven. Een flash-geheugen is echter onderhevig aan slijtage en na enkele tienduizenden van deze datacycli bezwijkt het. Het goede nieuws is dat dit flash-geheugen kan worden vervangen. Het slechte nieuws is dat dit veel geld kost: volgens eigenaars die met het probleem zijn geconfronteerd, rekent Tesla 3.000 euro aan voor de herstelling van het gebrek.

Nog geen definitieve oplossing?

Een onafhankelijke Tesla-hersteller heeft CEO Elon Musk begin deze maand op dit probleem aangesproken via Twitter. Zijn reactie was heel droog “should be much better at this point” (“het probleem zou nu veel minder erg moeten zijn”). Dat klinkt niet bepaald alsof een definitieve oplossing is gevonden. Dat betekent niet dat je in paniek moet schieten als je met een Tesla rijdt: het probleem duikt niet zo vaak op. Voorlopig zou het om enkele honderden auto’s gaan, terwijl Tesla in totaal al een half miljoen wagens heeft gebouwd. Maar het idee dat je auto een ingebouwde tijdbom kan hebben – en dat Tesla niet bepaald gehaast lijkt om daar iets aan te doen –, is toch niet heel prettig. Tesla werkt toch in een andere budgetcategorie dan Opel…

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

Top 5 van de BMW Art Cars

Top 5 van de BMW Art Cars

Een brug bouwen tussen de kunst- en de autowereld, dat was de droom van Hervé Poulain toen hij in 1975 het project van de Art Cars lanceerde in samenwerking met BMW. Opzet geslaagd, als je deze creaties bekijkt?

Vergeten concept: Peugeot 206 Escapade, de crossover die had kunnen scoren!

Vergeten concept: Peugeot 206 Escapade, de crossover die had kunnen scoren!

Toen Peugeot de 206 lanceerde, had het al snel in de gaten dat het een bestseller in huis had. Het merk uit Sochaux besliste daarom om een gamma te bouwen rond zijn 206…

Bentley: aangepaste rijbewijsregels voor zware elektrische auto’s nodig

Bentley: aangepaste rijbewijsregels voor zware elektrische auto’s nodig

Volgens het Britse merk is de limiet van 3,5 ton voor een rijbewijs B niet compatibel met zware elektrische auto’s en lobbyt moederhuis Volkswagen in Europa voor een aanpassing van de regels.

Aanbevolen tests voor jou

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 11.200
2014
101.631 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km