Tesla’s blijken ingebouwde tijdbom te hebben

Een ontwerpfout in de software van Tesla’s maakt dat de auto’s op een bepaald punt plots de geest geven – al is het probleem gelukkige vrij eenvoudig op te lossen.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 18 oktober 2019
  • Straf

Wie kent het verhaal van Opel en de waterpomp? Gedurende ongeveer 25 jaar rustte Opel al zijn auto’s uit met een te fragiele waterpomp, die steevast vroegtijdig de geest gaf. Massa’s Opels strandden met niet eens zo’n hoge kilometerstanden door een oververhitte motor als gevolg van een kapotte waterpomp, en ondanks veel gemopper van zowel eigenaars als dealers, liet Opel het probleem jarenlang aanslepen. Wel, Tesla lijkt nu een vergelijkbaar foutje te hebben.

Her en der duiken op Tesla- fora namelijk verhalen op over auto’s die plots niet meer willen ‘starten’ of zelfs niet meer willen opladen. Het centrale scherm, waarmee alles wordt aangestuurd, blijft zwart en de auto wordt in de praktijk onbruikbaar. Een aantal onafhankelijke Tesla-herstellers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het probleem zit in een overbelasting van de centrale computer die het brein van de auto aanstuurt. Tijdens het rijden slaan Tesla’s namelijk honderden megabytes aan data op een flash-geheugen op. Maar dat geheugen is niet erg groot, dus worden de data constant gewist en overschreven. Een flash-geheugen is echter onderhevig aan slijtage en na enkele tienduizenden van deze datacycli bezwijkt het. Het goede nieuws is dat dit flash-geheugen kan worden vervangen. Het slechte nieuws is dat dit veel geld kost: volgens eigenaars die met het probleem zijn geconfronteerd, rekent Tesla 3.000 euro aan voor de herstelling van het gebrek.

Nog geen definitieve oplossing?

Een onafhankelijke Tesla-hersteller heeft CEO Elon Musk begin deze maand op dit probleem aangesproken via Twitter. Zijn reactie was heel droog “should be much better at this point” (“het probleem zou nu veel minder erg moeten zijn”). Dat klinkt niet bepaald alsof een definitieve oplossing is gevonden. Dat betekent niet dat je in paniek moet schieten als je met een Tesla rijdt: het probleem duikt niet zo vaak op. Voorlopig zou het om enkele honderden auto’s gaan, terwijl Tesla in totaal al een half miljoen wagens heeft gebouwd. Maar het idee dat je auto een ingebouwde tijdbom kan hebben – en dat Tesla niet bepaald gehaast lijkt om daar iets aan te doen –, is toch niet heel prettig. Tesla werkt toch in een andere budgetcategorie dan Opel…

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Tesla.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km