Top 3 van de Williams-auto’s voor de openbare weg!

Sir Frank Williams heeft ons afgelopen zondag verlaten. Dat hij een stevige reputatie had in de racewereld moeten we je niet meer vertellen, maar zijn naam is ook verbonden aan een aantal ongelooflijke auto’s voor op de openbare weg. We blikken terug op 3 ervan. 

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 30 november 2021
  • Divers
  • 6.645 weergaven

1. Renault Clio Williams

Voor de eerste Clio RS het levenslicht zag, was er de Williams-uitvoering. Dit bommetje combineerde al alle ingrediënten die de modellen van Renault Sport zo succesvol maken. De ingenieurs slaagden erin om een 2 liter viercilinder met 150 pk en 175 Nm koppel onder de motorkap te lepelen. Een versterkte manuele versnellingsbak, specifieke ophanging, stevigere antirolstangen en een bredere voortrein vervolledigen de lijst van aanpassingen. De 0 naar 100-sprint werd afgehaspeld in 8 seconden en zijn topsnelheid bedroeg 216 km/u! Niet slecht 30 jaar geleden!

2. Jaguar C-X75 

Tijdens de presentatie van de concept car in 2010, was de Britse hypercar uitgerust met een turbinemotor die voor een revolutie zou zorgen in de auto-industrie. Het idee werd echter snel opgeborgen en de aandrijflijn zou vervangen worden door een plug-in hybride. Jaguar kondigde aan dat de verbrandingsmotor een 1,6 liter viercilinder zou zijn met 502 pk, ontwikkeld door… Williams!

In het totaal zou deze Jaguar 850 pk en 1.000 Nm koppel ontwikkelen, en daarmee de 100 km/u aantikken in minder dan 4 seconden en doorrazen tot een top van 320 km/u. Helaas maakte de C-X75 slechts een korte verschijning in een Bond-film om daarna voor altijd van de radar te verdwijnen…

3. Singer DLS 

Dit sublieme koetswerk getekend door de Singer Vehicle Design, verstopte tussen zijn achterwielen een door Williams Advanced Engineering ontwikkeld blok. Deze luchtgekoelde ‘flat 6’ met een cilinderinhoud van 4 liter ontwikkelde 500 pk en had een rode zone die begon aan 9.000 t/min!

Williams nam niet enkel genoegen met de ontwikkeling van de motor, maar had ook inspraak in het aerodynamische werk. Het resultaat is adembenemend, net als zijn prijs van 1,8 miljoen dollar en een productie-aantal dat beperkt is tot 75 exemplaren. 

Bonus. Een elektrische toekomst

Moest je nog niet op de hoogte zijn, Italdesign (dat onder andere aan de wieg stond van de GT-R50) en Williams Advanced Engineering (dat onder andere de batterijen levert voor de Formula E, ETCR en Extreme-E) hebben beslist om samen te gaan werken om een EVX-platform te ontwikkelen dat zowel kan dienen voor GT’s en SUV’s. Dankzij een batterijpakket van maximum 160 kWh kunnen voertuigen die gebruikmaken van deze basis een rijbereik voorleggen van 1.000 km en een vermogen van 1.000 kW (1.360 pk)! We gaan zeker nog horen van Williams in de toekomst, en niet enkel in de Formule 1.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën-logo: terug naar het prille begin

Citroën-logo: terug naar het prille begin

Het merk met de ‘double chevron’ heeft zijn nieuwe logo onthuld. Nu ja, ‘nieuw’… Dit 10de logo in de geschiedenis van Citroën keert eerder terug naar het originele ovale logo uit 1919. Ken je dat nog?

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Het zou eigenlijk eerder stoppen, maar de productie werd verlengd omdat een aantal exemplaren van het model verloren gingen toen een autotransportschip eerder dit jaar zonk.

Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot spijkert de elektrische versie van zijn 208 bij. Op het menu: een verbeterde efficiëntie, maar ook een krachtigere motor!

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Deze A110 R wordt voorgesteld als de ultieme expressie van lichtheid en prestaties. Daarmee moet hij Alpine in schoonheid het tijdperk van de verbrandingsmotoren laten afsluiten bij de overgang naar de elektrische toekomst...

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km