Top 5: elektrische auto’s met het grootste rijbereik

Verrassing: er staat geen enkele Tesla in deze lijst. Maar dat komt ook omdat we de term ‘elektrische auto’ nogal breed hebben geïnterpreteerd. Een woordje uitleg.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 15 oktober 2021
  • Elektrisch
  • 21.421 weergaven

Onze lijst van 5 elektrische auto’s met het grootste rijbereik mist een grote naam: Tesla. Maar daar is een goede verklaring voor: vandaag is het model met het grootste bereik van de Amerikaanse constructeur de Model S Long Range, met zijn WLTP-afstand van 652 kilometer. Dat is veel. Maar niet genoeg om een plaats te veroveren in deze lijst met allerlei soorten EV’s.

Vergeet ook niet dat er nog andere EV’s zijn die een nog indrukwekkender bereik beloven, zoals de Tesla Cybertruck met zijn 800 kilometer of de Tesla Roadster met 1.000 kilometer. Er is zelfs nog een Hyperion XP-1 die 1.600 kilometer haalt. Maar geen van die modellen staat dicht bij serieproductie en hun opgegeven waarden blijven dus puur theoretisch.

1. Lightyear One: 710 kilometer

De grote bijzonderheid van deze Nederlandse auto zit hem in zijn zonnepanelen. Het dak en de motorkap zijn ermee bedekt zodat de 60 kWh aan batterijen constant worden opgeladen. Weet dat de panelen maar zo’n 4 kWh aan stroom toevoegen wanneer je batterij helemaal leegrijdt, goed voor een veertigtal extra kilometers bereik. Maar in juni van dit jaar heeft een prototype effectief 710 kilometer afgelegd op één enkele lading.

2. Mercedes EQS: 731 kilometer

De elektrische prestigeberline van Mercedes haalt een officieel WLTP-rijbereik van 731 kilometer. De beste afstandsloper van het EQS-aanbod is trouwens de minst krachtige variant, de 450+. Maar die is toch al goed voor 333 pk, waardoor hij van 0 naar 100 km/u optrekt in 6,2 seconden. Het bereik van de EQS 580 4Matic (523 pk) valt naar 652 kilometer. en de EQS 53 AMG (liefst 761 pk) duikt onder de grens van de 600 kilometer.

3. Lucid Air: 832 kilometer

Deze immense berline heeft een gepaste troef: een batterij van wel 113 kWh. Zo’n accupakket gecombineerd met een uitzonderlijk lage Cx van 0,20 maken dat hij een door de Amerikaanse overheid gecontroleerd rijbereik haalt van 832 kilometer. Maar ook hier moet je daarvoor wel de juist versie kiezen. Enkel de Dream Edition Range (933 pk) met specifieke 19-duimvelgen kan die afstand halen.

4. Toyota Mirai: 1.360 kilometer

Hier breken we een beetje uit ons kader. Allereerst omdat de elektromotor van de Mirai met waterstof wordt gevoed, en bovendien ligt zijn officiële bereik op 647 kilometer. Toch verdient de Japanner een plaats in deze lijst omdat hij al twee keer het wereldrecord rijbereik voor een waterstofauto heeft verbroken. Een eerste keer legde hij rond Parijs meer dan 1.000 kilometer af, een tweede keer geraakte hij in Californië 1.360 kilometer ver zonder bijtanken.

5. Fering Pioneer: 7.000 kilometer

Toegegeven, nu plooien we het reglement echt tot het uiterste, want deze offroader heeft nog niet echt 7.000 kilometer gereden zonder te stoppen. Maar hij rijdt en is echt, hoe bijzonder ook. Zijn ‘koetswerk’ is gemaakt in… zeildoek, waardoor hij slechts 1,5 ton weegt. Bovendien laden drie verbrandingsmotoren op biodiesel continu de batterij op. De 4x4 is niet alleen uniek in zijn soort maar ook ‘moduleerbaar’ en hij kan met watertanks worden uitgerust zodat je volledig op je eentje de natuur in kan trekken. Maar die watertanks kunnen ook worden vervangen door brandstofreservoirs. En dan kan de Pioneer tot 7.000 kilometer lang rijden zonder ooit te moeten tanken.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische auto's zoekertjes nu hier:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot spijkert de elektrische versie van zijn 208 bij. Op het menu: een verbeterde efficiëntie, maar ook een krachtigere motor!

Citroën-logo: terug naar het prille begin

Citroën-logo: terug naar het prille begin

Het merk met de ‘double chevron’ heeft zijn nieuwe logo onthuld. Nu ja, ‘nieuw’… Dit 10de logo in de geschiedenis van Citroën keert eerder terug naar het originele ovale logo uit 1919. Ken je dat nog?

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Deze A110 R wordt voorgesteld als de ultieme expressie van lichtheid en prestaties. Daarmee moet hij Alpine in schoonheid het tijdperk van de verbrandingsmotoren laten afsluiten bij de overgang naar de elektrische toekomst...

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Het zou eigenlijk eerder stoppen, maar de productie werd verlengd omdat een aantal exemplaren van het model verloren gingen toen een autotransportschip eerder dit jaar zonk.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km