Top 5: elektrische auto’s met het grootste rijbereik

Verrassing: er staat geen enkele Tesla in deze lijst. Maar dat komt ook omdat we de term ‘elektrische auto’ nogal breed hebben geïnterpreteerd. Een woordje uitleg.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 15 oktober 2021
  • Elektrisch
  • 17.881 weergaven

Onze lijst van 5 elektrische auto’s met het grootste rijbereik mist een grote naam: Tesla. Maar daar is een goede verklaring voor: vandaag is het model met het grootste bereik van de Amerikaanse constructeur de Model S Long Range, met zijn WLTP-afstand van 652 kilometer. Dat is veel. Maar niet genoeg om een plaats te veroveren in deze lijst met allerlei soorten EV’s.

Vergeet ook niet dat er nog andere EV’s zijn die een nog indrukwekkender bereik beloven, zoals de Tesla Cybertruck met zijn 800 kilometer of de Tesla Roadster met 1.000 kilometer. Er is zelfs nog een Hyperion XP-1 die 1.600 kilometer haalt. Maar geen van die modellen staat dicht bij serieproductie en hun opgegeven waarden blijven dus puur theoretisch.

1. Lightyear One: 710 kilometer

De grote bijzonderheid van deze Nederlandse auto zit hem in zijn zonnepanelen. Het dak en de motorkap zijn ermee bedekt zodat de 60 kWh aan batterijen constant worden opgeladen. Weet dat de panelen maar zo’n 4 kWh aan stroom toevoegen wanneer je batterij helemaal leegrijdt, goed voor een veertigtal extra kilometers bereik. Maar in juni van dit jaar heeft een prototype effectief 710 kilometer afgelegd op één enkele lading.

2. Mercedes EQS: 731 kilometer

De elektrische prestigeberline van Mercedes haalt een officieel WLTP-rijbereik van 731 kilometer. De beste afstandsloper van het EQS-aanbod is trouwens de minst krachtige variant, de 450+. Maar die is toch al goed voor 333 pk, waardoor hij van 0 naar 100 km/u optrekt in 6,2 seconden. Het bereik van de EQS 580 4Matic (523 pk) valt naar 652 kilometer. en de EQS 53 AMG (liefst 761 pk) duikt onder de grens van de 600 kilometer.

3. Lucid Air: 832 kilometer

Deze immense berline heeft een gepaste troef: een batterij van wel 113 kWh. Zo’n accupakket gecombineerd met een uitzonderlijk lage Cx van 0,20 maken dat hij een door de Amerikaanse overheid gecontroleerd rijbereik haalt van 832 kilometer. Maar ook hier moet je daarvoor wel de juist versie kiezen. Enkel de Dream Edition Range (933 pk) met specifieke 19-duimvelgen kan die afstand halen.

4. Toyota Mirai: 1.360 kilometer

Hier breken we een beetje uit ons kader. Allereerst omdat de elektromotor van de Mirai met waterstof wordt gevoed, en bovendien ligt zijn officiële bereik op 647 kilometer. Toch verdient de Japanner een plaats in deze lijst omdat hij al twee keer het wereldrecord rijbereik voor een waterstofauto heeft verbroken. Een eerste keer legde hij rond Parijs meer dan 1.000 kilometer af, een tweede keer geraakte hij in Californië 1.360 kilometer ver zonder bijtanken.

5. Fering Pioneer: 7.000 kilometer

Toegegeven, nu plooien we het reglement echt tot het uiterste, want deze offroader heeft nog niet echt 7.000 kilometer gereden zonder te stoppen. Maar hij rijdt en is echt, hoe bijzonder ook. Zijn ‘koetswerk’ is gemaakt in… zeildoek, waardoor hij slechts 1,5 ton weegt. Bovendien laden drie verbrandingsmotoren op biodiesel continu de batterij op. De 4x4 is niet alleen uniek in zijn soort maar ook ‘moduleerbaar’ en hij kan met watertanks worden uitgerust zodat je volledig op je eentje de natuur in kan trekken. Maar die watertanks kunnen ook worden vervangen door brandstofreservoirs. En dan kan de Pioneer tot 7.000 kilometer lang rijden zonder ooit te moeten tanken.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische auto's zoekertjes nu hier:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Alpine A110, technische en technologische update

Alpine A110, technische en technologische update

Alpine vernieuwt het A110-gamma en maakt van de gelegenheid gebruik om wat extra peper toe te voegen aan het recept van zijn sportwagen.

Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Deze AIR4 wil tot 700 meter hoogte gaan!

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

De nieuwe generatie van de Niro is enkel enkel verkrijgbaar als hybride, plug-in hybride of puur elektrisch. En ook zijn styling wordt spannender!

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki onthult de nieuwe generatie van zijn S-Cross. Die wordt voorgesteld als een “echte SUV” met een vernieuwend design. Hij wordt exclusief aangedreven door een 1.4 liter turbobenzine 48 Volt microhybride.

Aanbevolen tests voor jou

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

3,4 /5 Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Na de ë-C4 komt Citroën met een puur elektrische variant van zijn meest populaire bestelbreak. Deze volledig uitstootvrije ë-Berlingo is een opsteker voor kroostrijke gezinnen op zoek naar een auto die zowel schoon als praktisch is.

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

In 2007 stelde Lotus op het salon van Genève een radicaal model voor, bedoeld om asfalt te gaan verslinden op circuits: de Lotus 2 Eleven. Verrassend voor een auto van dit kaliber is dat bepaalde exemplaren – voor een heel redelijke meerprijs – gehomologeerd waren voor de openbare weg.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

In zijn 26-jarige carrière heeft de Range Rover Classic de reputatie gekregen dat hij de uitvinder was van het segment van de luxe-SUV. Hij voelt zich net zo goed in zijn sas in de chicste winkelstraat als in de wildernis en kan echt alles, zoals bijvoorbeeld zijn bestuurder een nog coolere uitstraling geven.

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

Zoals beloofd stelt Tesla zijn Supercharger-snellaadnetwerk open voor auto’s van andere merken. De Texanen beginnen voorzichtig, met een proefproject in Nederland.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 18.998
2021

Benzine, Andere

€ 13.998
2021

Benzine, Manueel

€ 14.498
2021

Benzine, Manueel

€ 17.990
2020

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Andere, Manueel

€ 533.800
1973
1.466 km

Diesel, Automaat

€ 39.950
12.388 km

Benzine, Automaat

€ 62.950
3.790 km

Diesel, Manueel

€ 9.800
2013
124.300 km