Top 5: elektrische auto’s met het grootste rijbereik

Verrassing: er staat geen enkele Tesla in deze lijst. Maar dat komt ook omdat we de term ‘elektrische auto’ nogal breed hebben geïnterpreteerd. Een woordje uitleg.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 15 oktober 2021
  • Elektrisch
  • 19.945 weergaven

Onze lijst van 5 elektrische auto’s met het grootste rijbereik mist een grote naam: Tesla. Maar daar is een goede verklaring voor: vandaag is het model met het grootste bereik van de Amerikaanse constructeur de Model S Long Range, met zijn WLTP-afstand van 652 kilometer. Dat is veel. Maar niet genoeg om een plaats te veroveren in deze lijst met allerlei soorten EV’s.

Vergeet ook niet dat er nog andere EV’s zijn die een nog indrukwekkender bereik beloven, zoals de Tesla Cybertruck met zijn 800 kilometer of de Tesla Roadster met 1.000 kilometer. Er is zelfs nog een Hyperion XP-1 die 1.600 kilometer haalt. Maar geen van die modellen staat dicht bij serieproductie en hun opgegeven waarden blijven dus puur theoretisch.

1. Lightyear One: 710 kilometer

De grote bijzonderheid van deze Nederlandse auto zit hem in zijn zonnepanelen. Het dak en de motorkap zijn ermee bedekt zodat de 60 kWh aan batterijen constant worden opgeladen. Weet dat de panelen maar zo’n 4 kWh aan stroom toevoegen wanneer je batterij helemaal leegrijdt, goed voor een veertigtal extra kilometers bereik. Maar in juni van dit jaar heeft een prototype effectief 710 kilometer afgelegd op één enkele lading.

2. Mercedes EQS: 731 kilometer

De elektrische prestigeberline van Mercedes haalt een officieel WLTP-rijbereik van 731 kilometer. De beste afstandsloper van het EQS-aanbod is trouwens de minst krachtige variant, de 450+. Maar die is toch al goed voor 333 pk, waardoor hij van 0 naar 100 km/u optrekt in 6,2 seconden. Het bereik van de EQS 580 4Matic (523 pk) valt naar 652 kilometer. en de EQS 53 AMG (liefst 761 pk) duikt onder de grens van de 600 kilometer.

3. Lucid Air: 832 kilometer

Deze immense berline heeft een gepaste troef: een batterij van wel 113 kWh. Zo’n accupakket gecombineerd met een uitzonderlijk lage Cx van 0,20 maken dat hij een door de Amerikaanse overheid gecontroleerd rijbereik haalt van 832 kilometer. Maar ook hier moet je daarvoor wel de juist versie kiezen. Enkel de Dream Edition Range (933 pk) met specifieke 19-duimvelgen kan die afstand halen.

4. Toyota Mirai: 1.360 kilometer

Hier breken we een beetje uit ons kader. Allereerst omdat de elektromotor van de Mirai met waterstof wordt gevoed, en bovendien ligt zijn officiële bereik op 647 kilometer. Toch verdient de Japanner een plaats in deze lijst omdat hij al twee keer het wereldrecord rijbereik voor een waterstofauto heeft verbroken. Een eerste keer legde hij rond Parijs meer dan 1.000 kilometer af, een tweede keer geraakte hij in Californië 1.360 kilometer ver zonder bijtanken.

5. Fering Pioneer: 7.000 kilometer

Toegegeven, nu plooien we het reglement echt tot het uiterste, want deze offroader heeft nog niet echt 7.000 kilometer gereden zonder te stoppen. Maar hij rijdt en is echt, hoe bijzonder ook. Zijn ‘koetswerk’ is gemaakt in… zeildoek, waardoor hij slechts 1,5 ton weegt. Bovendien laden drie verbrandingsmotoren op biodiesel continu de batterij op. De 4x4 is niet alleen uniek in zijn soort maar ook ‘moduleerbaar’ en hij kan met watertanks worden uitgerust zodat je volledig op je eentje de natuur in kan trekken. Maar die watertanks kunnen ook worden vervangen door brandstofreservoirs. En dan kan de Pioneer tot 7.000 kilometer lang rijden zonder ooit te moeten tanken.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische auto's zoekertjes nu hier:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dit is Hoonipigasus, het monster van Ken Block voor Pikes Peak!

Dit is Hoonipigasus, het monster van Ken Block voor Pikes Peak!

Met 1.400 pk voor amper 1.000 kg mikt de Amerikaanse piloot met dit ding op de eerste plaats in de mythische race!

Audi: ‘Competition’-uitvoeringen van de RS 4 Avant en RS 5

Audi: ‘Competition’-uitvoeringen van de RS 4 Avant en RS 5

Audi voorziet Competition en Competition Plus versies van zijn RS 4 Avant en RS 5. Kwestie van de meest veeleisende bestuurders nog wat meer rijplezier te bieden.

Fisker Pear: elektrisch voor minder dan 30.000 dollar, dat ziet er zo uit!

Fisker Pear: elektrisch voor minder dan 30.000 dollar, dat ziet er zo uit!

Geen echte crossover, noch een stadswagen waarschuwt Henrik Fisker: “De PEAR wordt een revolutionair elektrisch voertuig dat in geen enkel bestaand segment thuishoort.”

De toekomstige BMW XM in 7 cijfers

De toekomstige BMW XM in 7 cijfers

Binnenkort kunnen we eindelijk de ‘Super-SUV’ van BMW ontdekken zonder camouflage. In afwachting van zijn officiële voorstelling bekijken we deze toekomstige XM met al zijn superlatieven al eens aan de hand van 7 cijfers.

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km
€ 11.200
2014
101.631 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km