Top 5 van de coolste koplampen

Koplampen zijn essentieel voor de veiligheid, maar dragen ook in belangrijke mate bij aan de look van een auto. Sommige constructeurs weten ze al mooier te tekenen dan andere.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 05 juli 2022
  • Straf
  • 5.145 weergaven

Vandaag kijken we met ons vergrootglas naar ‘kleine’ details die een groot verschil kunnen maken. Na de sleutels, sturen, uitlaten, schermen, velgen, pedalensets en spoilers richten we onze aandacht op de 5 meest opvallende koplampen.

1. Citroën DS 

Toen hij halverwege de jaren ’50 op de markt kwam was de DS het topmodel van Citroën. Hij moest een technologische voortrekker zijn en blijven. Bij zijn facelift in 1967 rustte het Franse merk hem daarom uit met koplampen die zwenkten in functie van de stuurhoek. Een ware revolutie, en een première voor een productiemodel.

2. Buick Riviera 

Koplampen waren niet steeds heilig in de autosector. In de jaren ’60 deden bepaalde constructeurs er zelfs alles aan om ze te verbergen. De Buick Riviera slaagde misschien wel het best van al in dit kleine spelletje. Zijn verticale koplampen zijn aan weerszijden van het radiatorrooster opgesteld, verborgen achter blinden die zoals oogleden opengaan.


3. Cizeta V16T

Is er iets cooler op de automarkt dan klapkoplampen? Ja: dubbele klapkoplampen. Bij daglicht was het front van de Cizeta V16T perfect vlak. Zodra de nacht viel doken echter twee rijen verborgen koplampen op om de weg beter te kunnen zien. Niet overbodig als je weet dat hij is uitgerust met een V16 van 6 liter en 540 pk…

4. Audi R8

De constructeur met de vier ringen is een meester in het tekenen van koplampen. Zijn matrixtechnologie hoort bij de meest indrukwekkende van de sector en zijn dagrijlichten herken je in een oogopslag. Die eigenschap is vandaag te zien op alle nieuwe modellen, ongeacht het merk, maar we hebben ze te danken aan de eerste Audi R8.

5. Lykan HyperSport 

Koplampen zijn voor autobouwers een belangrijke manier om zich te onderscheiden. Maar wat kan je nog doen om boven het maaiveld uit te komen wanneer iedereen toegang heeft tot de jongste technologie? Wat dacht je van lichtblokken met echte diamanten? Dat is namelijk wat een constructeur uit Dubai heeft gedaan in zijn eerste hypercar. Alsof de rest van zijn design niet volstaat om de aandacht te trekken…

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km