Top 5 van de coolste koplampen

Koplampen zijn essentieel voor de veiligheid, maar dragen ook in belangrijke mate bij aan de look van een auto. Sommige constructeurs weten ze al mooier te tekenen dan andere.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 05 juli 2022
  • Straf

Vandaag kijken we met ons vergrootglas naar ‘kleine’ details die een groot verschil kunnen maken. Na de sleutels, sturen, uitlaten, schermen, velgen, pedalensets en spoilers richten we onze aandacht op de 5 meest opvallende koplampen.

1. Citroën DS 

Toen hij halverwege de jaren ’50 op de markt kwam was de DS het topmodel van Citroën. Hij moest een technologische voortrekker zijn en blijven. Bij zijn facelift in 1967 rustte het Franse merk hem daarom uit met koplampen die zwenkten in functie van de stuurhoek. Een ware revolutie, en een première voor een productiemodel.





2. Buick Riviera 

Koplampen waren niet steeds heilig in de autosector. In de jaren ’60 deden bepaalde constructeurs er zelfs alles aan om ze te verbergen. De Buick Riviera slaagde misschien wel het best van al in dit kleine spelletje. Zijn verticale koplampen zijn aan weerszijden van het radiatorrooster opgesteld, verborgen achter blinden die zoals oogleden opengaan.


3. Cizeta V16T

Is er iets cooler op de automarkt dan klapkoplampen? Ja: dubbele klapkoplampen. Bij daglicht was het front van de Cizeta V16T perfect vlak. Zodra de nacht viel doken echter twee rijen verborgen koplampen op om de weg beter te kunnen zien. Niet overbodig als je weet dat hij is uitgerust met een V16 van 6 liter en 540 pk…





4. Audi R8

De constructeur met de vier ringen is een meester in het tekenen van koplampen. Zijn matrixtechnologie hoort bij de meest indrukwekkende van de sector en zijn dagrijlichten herken je in een oogopslag. Die eigenschap is vandaag te zien op alle nieuwe modellen, ongeacht het merk, maar we hebben ze te danken aan de eerste Audi R8.

5. Lykan HyperSport 

Koplampen zijn voor autobouwers een belangrijke manier om zich te onderscheiden. Maar wat kan je nog doen om boven het maaiveld uit te komen wanneer iedereen toegang heeft tot de jongste technologie? Wat dacht je van lichtblokken met echte diamanten? Dat is namelijk wat een constructeur uit Dubai heeft gedaan in zijn eerste hypercar. Alsof de rest van zijn design niet volstaat om de aandacht te trekken…





Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km