Top 5 van Franse auto’s met een V8

Voor de viercilinder gemeengoed werd, deden Franse prestigewagens doorgaans een beroep op een V6. In vergelijking met de achtcilinders van de Duitse armada is dat echter nog steeds klein bier. Toch hebben we een lijstje gemaakt met vijf Fransen die aan de regel zijn ontsnapt en die een krachtige V8-roffel verspreiden.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 06 augustus 2021
  • Divers

1.      Facel Vega Facel II

Top 5 van Franse auto’s met een V8

Het in 1954 opgerichte Facel Vega deed een poging om het blazoen van de Franse auto-industrie weer op te poetsen na de Tweede Wereldoorlog. Hun rijkelijk uitgeruste modellen met een elegant design en een krachtige Chrysler-V8 kenden een zeker succes. In 1961 lanceerde Facel de Facel II, het ultieme model voor het in 1964 op de fles ging. Met zijn V8 van 6,3 of 6,8 liter en tot 400 pk is de Facel II lang de krachtigste Franse auto ooit geweest.

2.      Ford Comète

Top 5 van Franse auto’s met een V8

De Ford Comète, een prachtige coupé die werd gemaakt van 1951 tot 1954, is vandaag een beetje in de vergeethoek terechtgekomen. Dat is ongetwijfeld te wijten aan zijn te bescheiden motor: de mooie tweedeurs was afgeleid van de Ford Vedette en werd bij zijn lancering aangedreven door een V8 van 2,1 liter en… 74 pk. Dat is toch wat krap om met de spierballen te kunnen rollen. In de loop van zijn carrière kreeg het model een dikkere V8 van 3,9 liter, maar het was te laat: de toekomst van Ford France was toen al bezegeld.

3.      Talbot Lago America

Top 5 van Franse auto’s met een V8

Begin de jaren ’50 schraapte het prestigieuze Talbot Lago al zijn centen bij elkaar voor het product van de laatste kans: een elegante coupé aangedreven door een krachtige zescilinder. De lijn was subliem, de basis was verouderd en de prijs was exorbitant. De zescilinder werd vervolgens ingeruild voor een meer bescheiden vierpitter. De auto werd een flop, maar Talbot Lago bleef erin geloven en hoopte het op de Amerikaanse markt te kunnen maken. Daarom gooide het een schitterende V8 van BMW onder de motorkap en veranderde het de naam van het model naar America. Het avontuur liep af op een grote sisser en Talbot Lago verdween…

4.      Simca Vedette

Top 5 van Franse auto’s met een V8

In 1954 werd Simca eigenaar van Ford France, en in de bruidsschat vonden de Fransen een gloednieuw model: de Vedette. De zeer Amerikaanse lijnen van die laatste werden voortgestuwd door een V8 van 2,4 liter. Hoewel overal op het mooie koetswerk werd verwezen naar het prestige van de V8, was deze arme motor toch het zwakke punt van de auto, met zijn zijkleppen, belabberde rendement en de neiging om warm te lopen.

5.      Citroën Traction 22

Top 5 van Franse auto’s met een V8

Dit is de heilige Graal voor elke Citrofiel. In 1933 keurde Citroën de productie goed van een Traction met een zelf ontwikkelde V8. Deze nobele motor moest de enorme mogelijkheden van het chassis ten volle benutten. De auto kwam uiteindelijk nooit officieel op de markt, maar er zijn wel een dikke twintig prototypes van gemaakt. Vandaag is daar geen enkel overlevend exemplaar van gekend, maar de zoektocht blijft duren…

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km