Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

Je hebt een kroost te vervoeren maar rijdt liever met een stijlvolle SUV dan met een deprimerend banale eenvolumer? Als je een Amerikaan was, dan had je de keuze uit deze 5 XXL-SUV’s die op het salon van Los Angeles zijn voorgesteld.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 30 november 2018
  • Divers

1. Hyundai Palisade

Na de recente Santa Fe stelt Hyundai zijn grootste SUV ooit voor: de Palisade. Standaard is het een voorwieltrekker, maar hij kan als optie worden uitgerust met vierwielaandrijving om de 291 pk’s van zijn atmosferische V6 zo goed mogelijk op de weg te brengen. Ondanks zijn lengte van bijna 5 meter is hij veel… korter dan zijn rivalen. Toch biedt hij ruimte voor tot 8 passagiers. Beter nog: als je de derde zitrij neerklapt, komt liefst 1.296 liter aan stouwruimte vrij.

Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

2. Rivian R1S

Het nieuwe merk Rivian meldt trots voor de segmenten van de SUV’s en de pick-ups te willen worden wat Tesla is voor berlines. Of anders gezegd: het wil een elektrische voortrekker zijn. Vanaf 2021 brengt het Amerikaanse merk namelijk zijn R1S op de markt, een dikke SUV met 5 of 7 zitplaatsen en vier elektromotoren die samen tot 700 pk kunnen ontwikkelen, naar het voorbeeld van zijn technische identieke pick-upbroer R1T. De elektrische dikhuiden laten de keuze tussen drie grote batterijpakketten. Het grootste (180 kWh) is goed voor een rijbereik van 660 kilometer, maar neemt helaas zoveel plaats in dat de derde zitrij er niet meer bij kan. Voor een R1S met 7 plekken moet je kiezen voor de kleinere accu’s van 135 of 105 kWh.

Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

3. Lincoln Aviator

Na de gigantische Navigator maken we in Los Angeles kennis met de Lincoln… Aviator. Net zoals de eerste niet kan varen, zal die laatste zeker ook niet vliegen. Maar hij biedt wel gemakkelijk plek aan tot 7 passagiers. In tegenstelling tot al zijn rivalen kan de Aviator als optie worden besteld met een plug-in hybride aandrijflijn, die een V6 biturbo combineert met een in zijn tientrapsautomaat ingewerkte elektromotor. Het resultaat is een gecombineerd vermogen van 456 pk. Hij wordt in China gebouwd maar komt volgend jaar op de markt in de Verenigde Staten.

Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

4. BMW X7

Dit is de enige giga-SUV in ons klassement waarvan officieel is bevestigd dat hij ook naar Europa komt. De X7 staat op de basis van de nieuwe X5 en is de grootste SUV die BMW ooit heeft gemaakt. Zoals zijn naam al verklapt, kan hij tot 7 passagiers vervoeren in het grootste comfort. Bij ons wordt hij aangedreven door een benzinezescilinder van 340 pk of door een diesel met 265 of 400 pk. Op de Noord-Amerikaanse markt heeft hij ook recht op een V8 biturbo.

Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

5. Chevrolet Suburban

Als de Chevrolet Suburban – en zijn broers GMC Yukon en Cadillac Escalade – niet zou bestaan, dan was het segment van de XXL-SUV’s waarschijnlijk nooit doorgebroken. Deze elfde generatie ondergaat voor het salon van Los Angeles een bescheiden facelift, die meteen de 6.2-V8 van 420 pk met zich meebrengt die recht uit de Corvette komt. Hij krijgt in de catalogus een plaats naast de 5.3-V8. In zijn versie met lange wielbasis loopt de lengte van deze mastodont op tot liefst 5,7 meter. Uiteraard vinden tot 7 passagiers daar in het grootste comfort een plekje.

Top 5: XXL-SUV’s op het salon van Los Angeles

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km