Top 7: de goedkoopste auto’s op de markt

Op zoek naar een betaalbare eerste auto voor zoon- of dochterlief? Of gewoon geen behoefte om veel geld uit te geven aan een auto? Dan zijn dit zeven modellen die je niet meer kosten dan € 10.000.
  • Bervoets Wim
  • 18 mei 2017
  • 1.332 weergaven

We gingen op zoek naar auto’s die op dit moment een nieuwprijs hebben van minder dan € 10.000. We hielden geen rekening met tijdelijke kortingen van de constructeur of overnamepremies. Als je dat wel doet, zal je nog andere modellen vinden voor een beperkt budget die niet in dit lijstje staan. Elke constructeur mocht voor dit lijstje ook alleen zijn goedkoopste model afvaardigen. Opmerkelijk: op één uitzondering na gaat het uitsluitend om stadsauto’s.

1. Dacia Logan: € 6.990

De onbetwiste prijskampioen is deze Dacia Logan, weliswaar alleen met de SCe 75-motor. Die driecilinder is een liter groot, telt 75 pk, produceert 97 Nm en is gekoppeld aan een manuele versnellingsbak. De standaarduitrusting en optielijst zijn bijzonder beperkt, maar voor deze absolute bodemprijs krijg je meteen ook de grootste auto uit dit lijstje.

2. Fiat Panda: € 9.090

Deze Italiaanse stadsauto staat vaak in de schaduw van de stijlvollere 500, maar hoeft zeker niet onder te doen. Voor dit budget koop je een Panda met atmosferische 1.2 viercilinder van 69 pk in het uitrustingsniveau Pop. Je stelt het wel zonder comfortitems zoals klimaatregeling of een radio, maar kunt via de optielijst nog enkele noodzakelijke items toevoegen en nog onder de grens van € 10.000 blijven.

3. Skoda Citigo: € 9.230

Deze Skoda werd samen met Seat en Volkswagen ontwikkeld, die allebei hun eigen versie van de stadsauto in hun catalogus hebben. De Skoda is de goedkoopste van de drie, en kost onder de streep als driedeurs net geen € 10.000. Je krijgt voor die prijs de atmosferische 1.0 MPI-driecilinder van 60 pk en 95 Nm. De standaarduitrusting is uiteraard beperkt, maar gelukkig houdt Skoda de opties betaalbaar.

4. Suzuki Celerio: € 9.299

Hier hebben we een kleine uitzondering moeten maken: de Celerio staat normaal in de catalogus voor € 10.799. Maar Suzuki zet zijn catalogusprijs vaak iets hoger om daarna met permanente kortingen te kunnen schermen. Voor de Celerio bedraagt die korting € 1.500. Voor minder dan € 10.000 krijg je ook hier een 1.0 op benzine. Die produceert in deze Suzuki 68 pk en is gekoppeld aan een manuele vijfversnellingsbak.

5. Seat Mii: € 9.450

Nummer twee uit het lijstje van de Skoda Citigo, Seat Mii en Volkswagen up!. De driedeurs is ook hier de goedkoopste versie, en stopt dezelfde atmosferische 1.0 MPI-driecilinder van 60 pk onder de motorkap. Ook hier stel je het zonder items zoals stuurbekrachtiging of klimaatregeling, die je weliswaar met de optielijst kunt toevoegen. En de VW up!? Die overschrijdt de grens van € 10.000.

6. Peugeot 108: € 9.761

Zijn broertjes, de Citroën C1 en Toyota Aygo vallen net buiten dit lijstje, maar als je je tevreden stelt met de atmosferische 1.0 VTi van 69 pk in combinatie met een manuele vijfversnellingsbak, dan kan je met deze Peugeot 108 aan de haal. Die valt weliswaar alleen in de Access-uitrustingsversie binnen het budget met – je raadt het al – een bijzonder beperkte standaarduitrusting.

7. Smart ForTwo: € 9.922

Dat lees je goed: Smart mag dan wel een prijzig imago hebben, toch vind je al een ForTwo in de catalogus voor minder dan € 10.000. Je rijdt dan weliswaar de showroom buiten met de minst krachtige motor, een 999 cc grote driecilinder van 61 pk, in combinatie met een manuele vijfversnellingsbak. Ook een achterbank moet je achterwege laten, maar je rijdt dan wel rond met de stadsauto bij uitstek.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km