Top 7 van de meest indrukwekkende achtervleugels!

Over het algemeen beperken we ons tot 5 concurrenten in onze reeks van indrukwekkende ‘details’. Maar er zijn zoveel ‘spoilers’, de ene nog ongelooflijker dan de andere, dat we ons in dit geval wat hebben laten gaan...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 10 juni 2022
  • Straf

Na een blik op de meest originele sleutels, sturen, uitlaten, schermen, velgen en pedalensets, buigen we ons nu over de meest indrukwekkende achtervleugels.

1. Porsche 2.7 Carrera RS

Porsche heeft een stevige reputatie als het om spoilers gaat. We hadden het kunnen hebben over de eerste Turbo's, het complex uitvouwende exemplaar van de Panamera of de nieuwe vleugel van de GT3. Maar er is iets nog legendarischer: de 'ducktail' van de eerste RS! Moeten we nog vertellen over het nut ervan?





2. Lamborghini Countach

Als we het over achtervleugels hebben, kunnen we de Lamborghini Countach niet over het hoofd zien. Niet omwille van zijn nutteloosheid, maar wel omwille van zijn geschiedenis! De Italiaanse supercar werd immers niet gehomologeerd met zo'n broodplank achteraan, hij mocht tijdens de productie zelfs niet gemonteerd worden! Pas toen de afgewerkte auto's klaar stonden om getransporteerd te worden, werd de spoiler toegevoegd. En eerlijk gezegd kunnen we begrijpen waarom: wat een uitstraling!





3. Ford Sierra Cosworth

In tegenstelling tot de vorige auto in deze lijst, waarvan de spoiler nooit de binnenkant van een windtunnel zag, was die van Ford zorgvuldig ontworpen. Het doel? Om een racewagen te maken! Daarbij ontwikkelde bij 100 kg druk bij 160 km/u! Toen het tijd was om hem op de productieversie van de wagen te monteerde, dimde Ford de boel wat en leverde hij nog maar 20 kg bij 110 km/u. De look veranderede echter niet!





4. Bugatti Veyron

De Veyron is zonder twijfel dé auto van al onze lijstjes: pedalen, sleutels en nu achtervleugels! Hoe komt hij deze keer hier terecht? Niet alleen is hij inklapbaar, hij heeft ook een 'top speed'-stand en kan dienen als luchtrem. Het is ook een dubbele spoiler! Het lagere deel verhoogt immers de downforce nog meer!



5. Honda Civic Type R

Wat zou een Type R zijn zonder zijn spoiler? Sinds zijn tweede generatie wordt de Japanse racer geleverd met wat lijkt op een te groot aanhangsel voor een auto met voorwielaandrijving. Maar die toevoeging is verre van nutteloos! Zonder spoiler had hij zijn record op de Nürburgring misschien niet zo lang kunnen behouden. En ja, ook de nieuwe generatie krijgt een spoiler. 





6. Zenvo TSR-S

Zenvo heeft op de TSR-S actieve aerodynamica naar een nieuw niveau getild! Zijn spoiler plooit in alle richtingen! Hij buigt naar links als je naar links draait en naar rechts als je naar links draait. De bedoeling is om de druk op het binnenste wiel te maximaliseren. Als je op de rem trapt, komt hij overeind om als luchtrem dienst te doen. Het voorkomt ook dat de bestuurder het voertuig dat hem van achteren aanrijdt niet ziet wanneer die niet op tijd remt!






7. McLaren Speedtail

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel! Ja, ze! De McLaren Speedtail heeft twee vleugels. Ze zijn praktisch onzichtbaar, perfect geïntegreerd en weggewerkt in het koetswerk. De koolstofvezel buigt aan de basis wanneer ze omhoogkomen! Ze worden geactiveerd om de auto bij hoge snelheid te stabiliseren of als luchtrem. Een technologisch meesterwerkje.





Vous voulez être informé des actualités automobiles ?

Cet article vous a plu et vous souhaitez recevoir les dernières actualités automobiles directement dans votre boîte mail ? Abonnez-vous maintenant gratuitement, tout comme plus de 300.000 amateurs de vo

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km