Triumph Stag: het geflopte model

In de jaren 70 wilde Triumph met zijn V8 cabriolet voet aan de grond krijgen op de Amerikaanse markt. Helaas liep dat niet zoals gepland, en daar was één reden voor: de motor.
  • Piette François
  • 09 februari 2017

In 1964 ontwikkelde de Italiaan Giovanni Michelotti een cabriolet op basis van de Triumph 2000. Harry Webster, ingenieur en baas bij Triumph, geraakte verleid door het model van zijn vriend en besliste de productie ervan op te starten. Dat kwam goed uit, want Triumph lonkte steeds meer naar de Amerikaanse markt. En een cabriolet met vier zitplaatsen en V8 was daar perfect geschikt voor.

Rolbeugel en nieuwe motor

Om aan de Amerikaanse veiligheidsnormen te beantwoorden, monteerde Triumph een rolbeugel op zijn cabriolet. Die oplossing ontbrak het echter aan finesse en was moeilijk te integreren in het design. Maar met de kap naar boven of met de optionele hardtop kreeg de Stag zijn elegantie terug.

Onder de motorkap kozen de ingenieurs bizar genoeg niet voor de uitstekende Rover-V8, maar ze ontwikkelden hun eigen V8. De motor werd dus specifiek voor dit model gebouwd en kreeg aluminium cilinderkoppen en een bovenliggende nokkenas per cilinderbank. De drie liter grote motor produceerde 147 pk en kon naar keuze worden gekoppeld aan een manuele vierversnellingsbak (met overdrive als optie) of een drietrapsautomaat. Het chassis was bijzonder modern voor die tijd, met een zelfdragend koetswerk en vier onafhankelijke wielen. Tot dusver geen problemen.

Ontwerpprobleem

Het probleem was de nieuwe motor. Die werd snel ontworpen en bevatte daardoor ontwerpfouten in de koeling. De waterpomp was niet sterk genoeg en bevond zich boven de motor, waardoor ze in zomers verkeer snel verstek liet gaan en er problemen met de cilinderkop ontstonden. En in Californië is het natuurlijk vaak warm. Ook de distributie en ontsteking waren voor verbetering vatbaar. De Amerikanen lieten het model dus al snel links liggen: er werden slechts 2.871 modellen verkocht in de VS. Groot-Brittannië nam bijna 17.000 exemplaren voor zijn rekening van de in totaal 25.939 geproduceerde exemplaren tussen 1970 en 1977.

Vandaag

Zelfs vandaag boezemt de Stag angst in. Dat zie je aan zijn prijs: ongeveer € 12.000 voor een exemplaar in goede staat (meestal met het stuur rechts- en tot € 20.000 voor een exemplaar in showroomstaat. Voor een vierzitscabriolet met Italiaans design en muzikale V8 is dat niet bepaald duur.

Het goede nieuws is dat er vandaag manieren bestaan om de motor betrouwbaarder te maken, zoals een elektronische waterpomp onderaan de motor, een sterkere radiator, elektronische ontsteking,… Alle onderdelen zijn beschikbaar tegen relatief betaalbare prijzen. Vermijd in elk geval modellen met een Rover-V8, zescilinder uit de Triumph TR6 of Ford-V6. Beide modellen zijn aangenaam, maar als je voor een manuele bak kiest, ga dan voor eentje met overdrive. Een hardtop is ten slotte een onmiskenbaar pluspunt.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dodge Challenger SRT Demon 170: de ultieme musclecar

Dodge Challenger SRT Demon 170: de ultieme musclecar

De nieuwe Demon levert maar liefst 1.025 pk en kan dankzij speciale slicks de 100 km/u in minder dan 2 seconden bereiken!

Scoop: Renault Scénic E-Tech, de elektrische renaissance

Scoop: Renault Scénic E-Tech, de elektrische renaissance

De vroeger erg populaire compacte gezinswagen van Renault ondergaat binnenkort een elektrische transformatie.

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar brengt opnieuw een gelimiteerde BST Edition-sportversie uit van zijn elektrische berline Polestar 2, die onlangs een facelift kreeg.

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km
€ 56.181
2021
1.500 km