En die is niet Amerikaans of Duits, maar… Nederlands! Het bedrijf V-Pal kreeg toestemming om zijn eerste vliegende auto in productie te brengen.
Francois Piette
16/02/2017 18:06:44

Deze V-Pal Liberty zal je niet snel verwarren met een zwaar vrachtvliegtuig. Om hem licht te houden (slechts 664 kilogram) hebben de ingenieurs heel wat toegevingen moeten doen, waaronder de laadruimte beperken. Er is dus plaats voor slechts twee passagiers, terwijl je niet meer dan… 20 kilogram bagage mag meenemen.

Cijfers

De prestaties, zowel op de weg als in de lucht, zijn dan weer respectabel. Een topsnelheid van 160 km/u op het asfalt, dankzij een eerste motor van 100 pk. Een tweede motor van 200 pk zorgt dan weer voor een topsnelheid van 180 km/u in de lucht. Hij lijkt qua ontwerp eerder op een helikopter dan op een vliegtuig of auto, met zijn (wegklapbare) schroeven op het dak.

De ontwerpers zweren bij de veelzijdigheid van het ontwerp, maar we vermoeden dat het hoge zwaartepunt het weggedrag niet ten goede komt. Toch lijkt het rijbereik veelbelovend: de Nederlanders geven 1.315 kilometer op voor de weg en 400 tot 500 voor de lucht.

Niet goedkoop

De V-Pal Liberty is niet voor iedereen weggelegd. In de eerste plaats omdat je er een pilootbrevet voor moet hebben, en daarna omdat de basisversie (Sport) € 299.000 kost, en de topversie (Pioneer) zelfs € 499.000. Maar voor de prijs van een Lamborghini Aventador heb je dan weer iets helemaal anders exclusiefs…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.