VAB: Vlaming stelt aankoop nieuwe auto uit

De helft van de Vlamingen die van plan was om een nieuwe auto te kopen, stelt die aankoop uit. De hoofdreden? Keuzestress!

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 31 januari 2022
  • Sector

Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB bij 2.000 Vlamingen. Terwijl heel wat mensen in ons land traditioneel in januari een nieuwe auto kopen, zegt niet minder dan 50% van de respondenten dat ondanks eerdere plannen niet te zullen doen. De meest aangehaalde reden daarvoor is dat ze niet weten welke aandrijfvorm te kiezen (47%). Een hybride, volledig elektrisch of toch nog een verbrandingsmotor, de Vlaming ziet door het bos de bomen niet meer. Nochtans zijn er handige tools om de beste keuze te maken, zoals de EV Checker van VROOM.be

Andere redenen zijn dan mensen hun auto veel minder gebruiken dan voor de coronacrisis (30%) en de lange wachttijden voor nieuwe auto’s (6%). Opvallend is volgens VAB wel dat gestegen levertermijnen een groter probleem zijn voor jongeren dan voor ouderen. In de groep van 18- tot 24-jarigen is het voor 18% de hoofdreden.

Tweedehands populair

De Vlamingen die toch wisselen van auto, maken enkele opvallende beslissingen. Wie gaat voor een splinternieuw model, kiest steeds vaker voor een (plug-in) hybride of een 100% elektrisch model. Wie de voorkeur geeft aan een model met verbrandingsmotor, gaat vaker zijn licht opsteken op de tweedehandsmarkt. De investering in een tweedehandswagen is immers lager, en kopers beschouwen het een ‘veilige optie’ tot ze weten welke richting de markt definitief uitgaat. VAB roept de overheid dan ook op om een duidelijk beleid te voeren rond laadinfrastructuur en het belasten van elektrische voertuigen om kopers uitsluitsel te geven.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe of tweedehands wagen? Ontdek alle zoekertjes op VROOM.be, nieuw én tweedehands, nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Hyundai.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km