Op vakantie: 60% van de Belgen volgt blindelings z’n GPS

Het vertrouwen en geloof in de GPS scheert hoge toppen. Slechts 20% van de Belgen gebruikt nog een traditionele wegenkaart. Bovendien vertrekt 30% van onze landgenoten op vakantie wanneer het hun een goed idee lijkt, zonder rekening te houden met mogelijk fileleed.

  • Piette François
  • 11 juli 2014

Dat kunnen we allemaal afleiden uit een studie die de VAB deed.

Al zijn er heel wat GPS-toestellen die rekening houden met het actuele filenieuws, toch vormt een wegenkaart geen overbodige luxe. Op het moment dat je GPS je waarschuwt voor de files is het kwaad immers al geschied. Met een wegenkaart in de hand weet je perfect waar je bent en zie je onmiddellijk de alternatieven. De ‘oude’ wegenkaart helpt je zo om je GPS gerichter naar een alternatief te sturen.

’s Nachts rijden? Niet zo’n goed idee…
De VAB stelde vast dat “het vooral jongeren zijn die verkiezen om ’s nachts te vertrekken. 28% van de 18- tot 29-jarigen en 27% van de dertigers geven aan ’s nachts te willen vertrekken bij het begin van de vakantie.” Ze doen dat vooral om de files te vermijden. “Vermoeidheid en verlies van concentratie vormen de keerzijde van de medaille. Bovendien verlengen degenen die in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken dan weer aanzienlijk de ochtendfiles in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.”

Wanneer vertrekken?
Het zijn vooral de vijftigers die zaterdagnamiddag en zondagochtend vertrekken en dat zijn nog altijd de twee beste tijdstippen voor de start van je zomervakantie. De jongeren willen het maximum uit hun vakantiedagen halen en vertrekken dus eerder en ’s nachts.

De juiste route
Voor wie z’n vakantie in het zuiden van Frankrijk heeft geboekt, heeft de VAB nog een interessante tip. Bij het aanrijden van de route naar Parijs kies je beter voor de “Francilienne”. Deze ringweg rond Parijs kost evenveel, is 30 kilometer langer, maar zou je in reistijd een volledig uur winst opleveren. “Deze ringweg is moeilijk om te vinden, omdat je GPS je steeds naar de Périphérique wil terug leiden,” aldus de VAB.

Een laatste tip van de VAB: Parijs vermijd je het best tussen 7u00 en 10u00 en tussen 15u30 en 20u30.

Bon voyage!

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km