Vanaf 2022 zullen nieuwe auto’s uitgerust zijn met een snelheidsbegrenzer

Een beslissing die opgelegd wordt door de Europese Commissie.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 24 november 2021
  • Sector

De Europese commissie heeft een maatregel goedgekeurd die een intelligente snelheidsbegrenzer verplicht maakt op onze auto’s. De ISA (kort voor Intelligent Speed Assist) zal ingebouwd worden in elk model dat vanaf juli 2022 op de markt komt. Bovendien wordt het verplicht op alle nieuwe auto’s die vanaf juli 2024 verkocht worden. Bestaande nieuwe voertuigen die voor die datum verkocht worden, blijven buiten schot 

Hoe werkt het?

We stellen je alvast gerust, het gaat niet om het beperken van de snelheid van het voertuig, maar wel over een waarschuwingssignaal wanneer de bestuurder de snelheidsbeperkingen niet respecteert. De gekozen technologie maakt gebruik van de kaarten van het navigatiesysteem om de locatie van het voertuig te kennen, maar ook van verkeersbordherkenning door middel van een ingebouwde camera. Die laatste zich vandaag al in heel wat auto’s die recent gecommercialiseerd werden in Europa.

Autobouwers krijgen de keuze tussen vier soorten waarschuwingen: een eenvoudig auditief signaal, een systeem met vibraties, een systeem dat automatisch de snelheid kan aanpassen of tenslotte een waarschuwing via het gaspedaal door middel van haptische feedback die de bestuurder aanzet om trager te rijden. Je kan die signalen echter negeren door harder op het pedaal te duwen.  

Het objectief van de Europese commissie is om het aantal verkeersdoden met 20 tot 30% te doen dalen, met als ambitie nul doden op de wegen van het Oude Continent tegen 2050. 


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Serjan Midili / unsplash.com.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km