Vanaf 2026 alleen elektrische bedrijfsauto’s fiscaal aftrekbaar

Zero-emissie bedrijfswagens en semi-publieke laadpalen moeten het wagenpark helpen vergroenen, volgens nieuw regeringsvoorstel. 



  • Hoeven Mira
  • 20 april 2021
  • Elektrisch

Vanaf 2026 alleen elektrische bedrijfsauto’s fiscaal aftrekbaar
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil dat alle nieuwe bedrijfswagens vanaf 2026 elektrisch zijn. Om dat doel te bereiken wil hij prikkelen met fiscale stimulansen: enkel wagens die geen broeikasgassen uitstoten zullen na 2026 nog 100% aftrekbaar zijn.

In het regeerakkoord van de federale regering staat dat alle bedrijfswagens vanaf 2026 broeikasgasvrij moeten zijn. Volgens Van Peteghem moeten die er uiteindelijk voor zorgen om het volledige wagenpark te verduurzamen. Bedrijfswagens op diesel of benzine zullen bijgevolg niet langer aftrekbaar zijn. In de voorgestelde hervorming wordt wel een uitzondering gemaakt: bij niet zero-emissie lichte vracht daalt het fiscaal voordeel met de helft.

Ook werknemers kunnen het effect van deze hervorming voelen. Want wie zich nog met een traditionele brandstofwagen verplaatst, zal geen recht meer hebben op een kostenaftrek van het woon-werkverkeer. Het algemene kostenforfait voor verplaatsingskosten wordt dus niet meer automatisch afgetrokken bij de berekening van de belastingen.

Laadpalen uitbreiden 

Daarnaast wil de regering inzetten op nieuwe laadpaalinfrastructuur en via een belastingvermindering tegemoet komen in de kosten die bedrijven (en particulieren) hiervoor maken. Een voorwaarde is dat laadpalen van bedrijven semi-publiek worden, zodat ook niet-werknemers er - tegen betaling - gebruik van kunnen maken.

Tenslotte wil de minister het mobiliteitsbudget stimuleren, dat ervoor zorgt dat we op een duurzamere manier naar ons werk gaan. 'We merken dat er vandaag nog te veel drempels zijn en die willen we wegwerken zodanig dat het systeem flexibeler en sterker wordt', besluit Van Peteghem. 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Over de auteur: Hoeven Mira

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km