Verdwijnt Seat ten voordele van Cupra?

De Duitse krant Handelsblatt geeft te kennen dat die piste circuleert bij de VW-groep.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 19 april 2022
  • Sector

Het afgelopen jaar werden er van Seat en Cupra-modellen samen minder dan 500.000 exemplaren verkocht, niet genoeg om winstgevend te zijn. Daarom zou de VW-groep, waar de Spaanse merken deel van uitmaken, de toekomst ervan in vraag stellen. Maar het is niet ondenkbaar dat Cupra daarbij Seat overleeft.

4 nieuwe modellen voor Cupra

Terwijl Cupra begon als sportief label voor de modellen van Seat, werd het enkele jaren geleden een op zichzelf staande spin-off voor sportieve en elektrische modellen, zoals de Formentor en de Born, met daarnaast nog steeds gepeperde versies van Seat-modellen als de Cupra Leon. Een goede basis voor hogere marges, terwijl Seat zelf eerder betaalbare modellen op de markt brengt en er van puur elektrische modellen weinig te bespeuren is in het gamma van het merk.

Ook op de jaarlijkse persconferentie, waar een investering van 7 miljard aangekondigd werd in elektrificatie met onder andere een batterijfabriek voor de groep, ging de aandacht op productvlak bijna uitsluitend naar Cupra. Dat zal in de toekomst 4 nieuwe modellen lanceren, met naast de elektrische Tavascan SUV-coupé en in 2024 een nieuwe compacte geëlektrificeerde SUV, ook de productieversie van de elektrische UrbanRebel Concept en een nog onbekend model.

De minder ‘volkse’ toekomststrategie van de VW-groep lijkt dus in het voordeel van Cupra. Seat zelf ziet dat natuurlijk niet zitten en vindt het idee dat een merk met een 70-jarige geschiedenis dreigt te verdwijnen, onbegrijpelijk. Maar aangezien er op dit moment weinig gesproken wordt over nieuwe modellen en elektrisch geweld bij Seat, is het niet onlogisch dat het merk bij een volgende reorganisatieronde binnen de groep zou kunnen ‘uitdoven’. Tenzij er een nieuwe positionering gevonden wordt voor het merk natuurlijk, naast groepsgenoten als VW, Skoda en Audi...


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Seat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km