Vergeten concept: AMC AM Van Concept, de ruimte-Pacer

De halverwege de jaren ‘70 geïntroduceerde AMC Pacer ken je wel, maar zijn MPV-broer is vergeten erfgoed.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 03 juni 2022
  • Divers

AMC, kort American Motors Company, vocht sinds de jaren ‘60 tegen de dominantie van de Amerikaanse ‘Big Three’. Vanaf de jaren ‘70 deed het dat onder andere met kleinere en zuinigere modellen, om op die manier in te spelen op de duurder wordende brandstofprijzen ten gevolge van de oliecrisis. De eerder ‘aparte’ modellen als de Gremlin en de Pacer waren echter niet echt succesvol…

Roadshow

Om de richting te tonen die AMC met de verschillende merken van de groep (waaronder Jeep) mee uit wilde, ontwikkelde het in 1977 zes concept cars waarmee het rondtrok in de Verenigde Staten met een ‘Concept 80’ roadshow. De bedoeling daarvan was om te polsen naar de reacties van de pers en het publiek. Deze AMC AM Van Concept bleek daarbij veruit het populairst.


Het is een echte concept car, gebouwd op een houten chassis met een glasvezel koetswerk en zonder motor. Qua design leent hij elementen elementen bij de Pacer, maar dan vertaald naar een vreemde mix die het midden houdt tussen een monovolume, een bestelwagen met ramen en een 4x4. De deuren gaan niet open, maar binnenin voorzag AMC twee zetelrijen met elk drie zitplaatsen en een uitstekend zicht voor alle inzittenden.

Turbo, 4x4

Naast de funky looks zou een eventuele productieversie op technisch vlek een aantal relatief vernieuwende specificaties krijgen, zoals een turbomotor en vierwielaandrijving voor een maximaal gebruik in alle omstandigheden. Een echt lifestyle-concept met ruimte en offroad-capaciteiten voor alle mogelijke vrijetijdsbestedingen, inclusief een dakrek voor extra bagagecapaciteit. Ideaal voor aan kano of een daktent?


Financieel ging het echter niet al te goed met AMC, dat behalve voor de Jeep-tak de verliezen opstapelde. De vernieuwende concept cars kregen geen productievervolg en ook de AM VAN Concept verdween van het toneel, hoewel monovolumes en vierwielaangedreven vrijetijdsvoertuigen later aan populariteit zouden winnen. Eind de jaren ‘70 ging AMC in zee met Renault, maar toen de brandstofprijzen midden de jaren ‘80 terug daalden en kopers terug grotere, krachtige auto’s wilden, was AMC hier niet op voorbereid. Chrysler kocht AMC en hield uiteindelijk enkel Jeep over.


De AM Van Concept is vandaag te koop via RM Sothebys. Aangezien je er niet mee kan rijden, verwacht het veilinghuis dat hij naar een museum of een privéverzamelaar gaat. 


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer waar je wel mee kan rijden? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: RM Sothebys.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km