Vergeten concept: Chicco Concept, een VW Up! avant la lettre...

Deze concept car is zo in de vergetelheid geraakt dat er bijna geen info over te vinden is… Maar het kleine ding bewijst wel dat de wereld plots helemaal veranderd was in 1975.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 20 februari 2023
  • Divers

Toen de oliecrisis in 1973 losbarstte, werd Europa getransformeerd van een wereld van overvloed naar een veel strikter regime. Met steeds hogere brandstofprijzen en een inflatie die record na record verbrak, herbekeken autobouwers de vereisten waaraan hun modellen moesten voldoen. Het tijdperk van de steeds snellere, royaal uitgeruste en benzineslurpende modellen liep op zijn einde. Deze crisis, die het einde betekende voor heel wat sportwagens, was ook van groot belang voor de kleinere en zuinigere modellen.

Volkswagen was er bijna klaar voor!

Om zijn eerder gulzige Kever te vervangen, stelde de Duitse autobouwer in 1974 de Golf voor, gevolgd door de Polo in het daaropvolgende jaar. In datzelfde jaar werd ook deze Chicco concept afgewerkt. En hoewel sommigen er een voorbode van de Polo in zagen, denken anderen dat het eerder gaat om een auto voor een lager segment. En we zijn geneigd om hen te geloven. Wat sowieso zeker is, dat is dat deze auto ontwikkeld werd met het oog op besparing, onder andere wat de productie betreft. Het compacte model dat toch een aanvaardbare binnenruimte bood, werd aangedreven door een 40 pk sterke 900 cc grote benzine, waarmee hij een top kon halen van 130 km/u. 

Gek genoeg werd deze Chicco nooit aan het grote publiek getoond, en verdween hij in de catacomben van het merk. Volkswagen gaf het idee erachter echter niet op, want enkele jaren later stelde het opnieuw een concept voor van een kleine stadswagen, in de vorm van de… Chico concept, dit keer met één enkele ‘c’!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km