Vergeten concept: deze Jaguar XJ Spider ging bijna in productie!

Het heeft echt niet veel gescheeld… maar uiteindelijk verdween deze concept van een Jaguar Roadster zonder een productievervolg te krijgen. Jammer, want hij mocht er best zijn!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 14 februari 2023
  • Divers

Dit verhaal begint in 1975, toen de XJ-S op de markt kwam als vervanger van de mythische E-Type. Ondanks zijn vele kwaliteiten had de XJ-S het niet makkelijk: hij moest een icoon opvolgen, maar ook scoren op commercieel vlak, en dat in volle oliecrisis, met een V12 onder de motorkap! Niet de makkelijkste lancering dus, en hij was bovendien voorzien van een koetswerk dat de finesse en de sensualiteit van de mythische E-Type miste. Als kers op de taart was er geen cabrioversie voorzien bij de lancering!

Zorgt Pininfarina voor een oplossing?

Pininfarina denkt het beroemde Britse merk te kunnen helpen. De Italiaanse koetswerkbouwer slaagde erin om Jaguar zo ver te krijgen om een preproductiemodel van de XJ-S ter beschikking te stellen om hem om te bouwen tot een cabrio. En zo werd de XJ Spider geboren. Zijn lijnen doen denken aan zijn mythische voorloper: kijk maar naar de ovale grille, de motorkap en de compacte afmetingen. Het ging echter om een spoedbevalling, want Pininfarina wilde het model absoluut tonen op het Autosalon van Londen van 1978.


Nog (heel) lang wachten!

Het Salon loopt op zijn einde en Pininfarina maakt van de gelegenheid gebruik om een aantal details te verfijnen en het model in een mooi grijs te lakken. Jaguar ziet wel iets in de concept car en denkt dat hij niet zou misstaan in het gamma. Het gonst van de geruchten en de pers schrijft over de nakende terugkeer van een compacte en sportieve cabrio bij het Britse merk! Helaas krijgt het project echter geen vervolg en verdwijnt het in de geschiedenisboeken. De XJ-S krijgt uiteindelijk wel een zescilinder en een cabrio, maar die konden de puristen die droomden van een nieuwe E-Type niet bekoren. Uiteindelijk was het wachten tot in… 2013, toen er met de F-Type eindelijk opnieuw een echt sportieve en compacte cabrio kwam bij Jaguar!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km