Vergeten concept: Lancia Granturismo, een Zwitsers zakmes dat niemand wilde?

In de jaren ‘50 en ‘60, toen het nog onafhankelijk en op het hoogtepunt van zijn kunnen was, bouwde Lancia enkele van de mooiste GT’s ter wereld… Was het merk in een nostalgische bui toen het deze concept car ontwikkelde?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 29 november 2022
  • Divers

De Lancia Aurelia wordt door veel historici beschouwd als één van de beste GT's aller tijden en het is één van de grootste verwezenlijkingen van het merk. De beroemdheden en piloten van de jaren vijftig waren ook fan van deze auto, met Juan-Manuel Fangio op kop... Dat was zowat het niveau! Natuurlijk kon het merk, met zo'n historisch model in de archieven, alleen maar denken aan een terugkeer naar de grote tijden (zoals ook vandaag opnieuw het geval is!). Of zelfs een terugkeer naar zijn roots door een nieuwe ‘Gran Turismo’ te produceren...

Thesis met nieuw koetswerk

Maar aan het begin van de jaren 2000 was de context totaal anders. Ditmaal was het merk niet langer zelfstandig, maar onderdeel van Fiat. En de resultaten van het bedrijf leidden niet meteen tot een overvloed aan financiële middelen! Deze concept car uit 2002 is, hoe nostalgisch hij ook is, zeer rationeel: de basis is die van de Lancia Thesis, maar dan mooi verpakt in een origineel koetswerk. Het ontwerp, van het Centro Stile Lancia en Carcerano, doet denken aan dat van de Beta HPE, een originele shooting brake uit de jaren zeventig. Een verstandige keuze: coupés staan al een tijdje niet meer in de belangstelling en Lancia heeft de prijs voor deze krimpende markt betaald met zijn Kappa Coupé... Dus kan er net zo goed een 'nieuwe' richting gekozen worden....

Inspiratie voor de Delta...

Met zijn lengte van 4,62 m is deze coupé/berline/shooting brake praktisch, met 4 deuren en een kofferklep. Lancia beloofde destijds dat de vering zo comfortabel mogelijk zou zijn, ongeacht de belading en de staat van de weg. Helaas kreeg het model nooit een productiegevolg, waarschijnlijk uit vrees voor een nieuwe mislukking in de hogere regionen van de automarkt. De achtersteven haalde echter wel de productie en vormde de inspiratie voor de Delta.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lancia? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lancia-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km