Vergeten concept: Lancia Granturismo, een Zwitsers zakmes dat niemand wilde?

In de jaren ‘50 en ‘60, toen het nog onafhankelijk en op het hoogtepunt van zijn kunnen was, bouwde Lancia enkele van de mooiste GT’s ter wereld… Was het merk in een nostalgische bui toen het deze concept car ontwikkelde?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 29 november 2022
  • Divers
  • 2.959 weergaven

De Lancia Aurelia wordt door veel historici beschouwd als één van de beste GT's aller tijden en het is één van de grootste verwezenlijkingen van het merk. De beroemdheden en piloten van de jaren vijftig waren ook fan van deze auto, met Juan-Manuel Fangio op kop... Dat was zowat het niveau! Natuurlijk kon het merk, met zo'n historisch model in de archieven, alleen maar denken aan een terugkeer naar de grote tijden (zoals ook vandaag opnieuw het geval is!). Of zelfs een terugkeer naar zijn roots door een nieuwe ‘Gran Turismo’ te produceren...

Thesis met nieuw koetswerk

Maar aan het begin van de jaren 2000 was de context totaal anders. Ditmaal was het merk niet langer zelfstandig, maar onderdeel van Fiat. En de resultaten van het bedrijf leidden niet meteen tot een overvloed aan financiële middelen! Deze concept car uit 2002 is, hoe nostalgisch hij ook is, zeer rationeel: de basis is die van de Lancia Thesis, maar dan mooi verpakt in een origineel koetswerk. Het ontwerp, van het Centro Stile Lancia en Carcerano, doet denken aan dat van de Beta HPE, een originele shooting brake uit de jaren zeventig. Een verstandige keuze: coupés staan al een tijdje niet meer in de belangstelling en Lancia heeft de prijs voor deze krimpende markt betaald met zijn Kappa Coupé... Dus kan er net zo goed een 'nieuwe' richting gekozen worden....

Inspiratie voor de Delta...

Met zijn lengte van 4,62 m is deze coupé/berline/shooting brake praktisch, met 4 deuren en een kofferklep. Lancia beloofde destijds dat de vering zo comfortabel mogelijk zou zijn, ongeacht de belading en de staat van de weg. Helaas kreeg het model nooit een productiegevolg, waarschijnlijk uit vrees voor een nieuwe mislukking in de hogere regionen van de automarkt. De achtersteven haalde echter wel de productie en vormde de inspiratie voor de Delta.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lancia? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lancia-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Nu Porsche zijn 75ste verjaardag viert, besloot het merk om een nieuw leven te geven aan de 959 die in 1986 na 14.000 km tweede finishte in de Parijs-Dakar-rally.

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Onderzoekers van het merk denken aan concepten om de veiligheid te verbeteren en zelfs leveringen onderweg mogelijk te maken!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

Genoeg om een paar plaatsen te klimmen in de lijst van snelste breaks...

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Hij zal gebruikt worden bij een expeditie van de Noord- naar de Zuidpool

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km