Vergeten concept: Volkswagen Chico, de hybride microstadswagen… met een tweecilinder en zonnepanelen!

Aan het begin van de jaren ‘90 wordt mobiliteit een steeds groter vraagstuk. Naast files krijgen automobilisten ook af te rekenen met steeds zeldzamer wordende parkeerplaatsen! Om daarop een antwoord te bieden, zetten autobouwers in op minuscule stadswagentjes...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 31 oktober 2022
  • Divers

En zo schudde Volkswagen in 1992 de Chico uit zijn mouw. Deze concept car verbaast om te beginnen door zijn afmetingen: met een lengte van 3,15 meter en een breedte van 1,6 meter lijkt de Chico een kleine auto in vergelijking met... een Polo, die 60 centimeter langer was! Natuurlijk kan de Chico met dergelijke afmetingen geen aanspraak maken op de interieurruimte van een paleis: de achterbank kan hoogstens dienst doen voor het occasioneel vervoeren van kinderen... Maar wat hij in lengte verliest, probeert de Chico goed te maken in de hoogte, en is hij met zijn 1,48 m hoger dan een Passat uit die tijd, waardoor een verhoogde rijpositie mogelijk is. Vooraan voorzagen de ingenieurs viervoudig bewegende scharnieren om de toegang te vergemakkelijken

Topuitrusting!

Volkswagen voorziet zijn kleine stadsauto van een uitrusting zoals die in een premium berline van toen, met airconditioning met een actieve koolstoffilter, verankeringspunten voor kinderzitjes achteraan en parkeersensoren! Wanneer de Chico in de zon geparkeerd stond, zorgde een dak van fotovoltaïsche cellen ervoor dat de airconditioning kon blijven draaien om zo de cabine op een redelijke temperatuur te houden.

Een zeer avant-gardistische aandrijving

De klap op de vuurpijl zat onder de motorkap. De verbrandingsmotor was een half blok uit de Golf, een 0,6 liter tweecilinder met 34 pk. Tussen de motor en de handgeschakelde versnellingsbak: een asynchrone elektromotor van 6 kW die dienstdoet als vliegwiel. De Chico was dus een hybride die 20 km volledig elektrisch kon rijden, dankzij een nikkel-hydride batterij. Die kan worden opgeladen via een stopcontact, door kinetische energie of door de elektriciteit terug te winnen die wordt geleverd door de elektromotor die als dynamo werkt...

Vergeten...

Zelden was een concept car zo verregaand uitgedacht in zijn technische ontwikkeling. De Chico lijkt zo volmaakt dat het verbaast dat hij niet in productie ging. Vooral zijn zeer geavanceerde motor had ook op andere modellen van het merk gebruikt kunnen worden. Helaas gebeurde dit niet en verdween project naar de catacomben bij VW...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Renault Espace: Austral XXL

Renault Espace: Austral XXL

De 6e generatie Espace is uiteindelijk slechts een 21 cm langere Austral met 7 zitplaatsen... Maar dat belet Renault niet om te verkondigen dat je meer ruimte hebt aan boord dan bij de vorige generatie!

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker wil een impact maken met zijn elektrische SUV Ocean. De ‘Extreme’-versie krijgt een WLTP-autonomie van 707 km, “de grootste actieradius van alle batterij-elektrische SUV’s in Europa”.

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km