Vergeten concept: Volkswagen Chico, de hybride microstadswagen… met een tweecilinder en zonnepanelen!

Aan het begin van de jaren ‘90 wordt mobiliteit een steeds groter vraagstuk. Naast files krijgen automobilisten ook af te rekenen met steeds zeldzamer wordende parkeerplaatsen! Om daarop een antwoord te bieden, zetten autobouwers in op minuscule stadswagentjes...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 31 oktober 2022
  • Divers

En zo schudde Volkswagen in 1992 de Chico uit zijn mouw. Deze concept car verbaast om te beginnen door zijn afmetingen: met een lengte van 3,15 meter en een breedte van 1,6 meter lijkt de Chico een kleine auto in vergelijking met... een Polo, die 60 centimeter langer was! Natuurlijk kan de Chico met dergelijke afmetingen geen aanspraak maken op de interieurruimte van een paleis: de achterbank kan hoogstens dienst doen voor het occasioneel vervoeren van kinderen... Maar wat hij in lengte verliest, probeert de Chico goed te maken in de hoogte, en is hij met zijn 1,48 m hoger dan een Passat uit die tijd, waardoor een verhoogde rijpositie mogelijk is. Vooraan voorzagen de ingenieurs viervoudig bewegende scharnieren om de toegang te vergemakkelijken

Topuitrusting!

Volkswagen voorziet zijn kleine stadsauto van een uitrusting zoals die in een premium berline van toen, met airconditioning met een actieve koolstoffilter, verankeringspunten voor kinderzitjes achteraan en parkeersensoren! Wanneer de Chico in de zon geparkeerd stond, zorgde een dak van fotovoltaïsche cellen ervoor dat de airconditioning kon blijven draaien om zo de cabine op een redelijke temperatuur te houden.

Een zeer avant-gardistische aandrijving

De klap op de vuurpijl zat onder de motorkap. De verbrandingsmotor was een half blok uit de Golf, een 0,6 liter tweecilinder met 34 pk. Tussen de motor en de handgeschakelde versnellingsbak: een asynchrone elektromotor van 6 kW die dienstdoet als vliegwiel. De Chico was dus een hybride die 20 km volledig elektrisch kon rijden, dankzij een nikkel-hydride batterij. Die kan worden opgeladen via een stopcontact, door kinetische energie of door de elektriciteit terug te winnen die wordt geleverd door de elektromotor die als dynamo werkt...

Vergeten...

Zelden was een concept car zo verregaand uitgedacht in zijn technische ontwikkeling. De Chico lijkt zo volmaakt dat het verbaast dat hij niet in productie ging. Vooral zijn zeer geavanceerde motor had ook op andere modellen van het merk gebruikt kunnen worden. Helaas gebeurde dit niet en verdween project naar de catacomben bij VW...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km