Vergeten model: Datsun Fairlady, de onterecht miskende Japanse MGB!

Hij had het gras voor de voeten van de MGB kunnen wegmaaien. Hij beschikte over alle nodige kwaliteiten, maar het lot was hem ongunstig gezind...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 02 januari 2023
  • Divers

Doorbreken op de Amerikaanse markt was de ultieme ambitie van veel Europese en Japanse autobouwers aan het eind van de jaren vijftig. Hoewel de Britten met hun MGA's en Austin-Healeys wat punten hadden weten te scoren, kon niet hetzelfde gezegd worden van de modellen uit het land van de Rijzende Zon. De voormalige 'vijand', die verantwoordelijk was voor de tragedie in Pearl Harbor, had immers moeite om een cliënteel te overtuigen dat dol was op de spartaanse en speelse auto's uit het Verenigd Koninkrijk.

Steeds krachtiger!

Datsun besloot daarom om een vlaggenschipmodel te lanceren, een performante en leuke roadster. Na een eerste reeks van handgemaakte modellen met een beperkte cavalerie onder de motorkap, lanceerde Datsun een tweede reeks met veel performantere roadsters. Die was echt op maat gemaakt om potten te breken op de Amerikaanse markt. Zijn lijn was elegant en in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, was hij niet geïnspireerd door de MGB... de Datsun kwam immers eerder op de markt!

De Fairlady, die in 1961 in Tokio werd voorgesteld, heeft een zeer klassieke structuur en een 1,5 liter viercilinder met onderliggende nokkenas. Deze motor werd snel vergroot tot 1,6 liter, en in 1967 introduceerde Datsun een 2 liter motor met bovenliggende nokkenas.

In tegenstelling tot de MGB, die maar weinig evolueerde en trouw bleef aan zijn bezadigde karakter, werd de Datsun Fairlady doorheen de jaren steeds sportiever. Met bijna 150 pk onder het rechterpedaal wist hij zelfs de Triumph TR250 en TR6 te overtroeven.

Maar ondanks de vele kwaliteiten en de verleidelijke lijn pakt de mayonaise niet. Er werden maar iets meer dan 40.000 exemplaren gebouwd, tegen... een half miljoen MGB's! Maar de Japanners zetten door en stellen uiteindelijk de 240Z voor, die doorbrak op de Amerikaanse markt betekent en uiteindelijk de oude Britse roadsters op pensioen stuurt.


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km