Vergeten model: Lancia Fulvia Sport Zagato, het ‘viriele’ alternatief!

De Lancia Fulvia is zonder twijfel één van de grootste successen van het Italiaanse merk. Zijn eerder vrouwelijke en subtiele lijn wist heel wat harten te veroveren, maar sommige klanten vonden hem echter te ‘tenger’ om geloofwaardig te zijn als sportieve wagen… Daarom boog Zagato zich over het model om een ‘mannelijkere’ versie voor te stellen!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 04 augustus 2022
  • Divers

In vergelijking met de in serie gebouwde Fulvia Coupé, een zuiver gelijnde en strak getekende auto, stelde Zagato een veel sportievere versie voor: geen achterbank meer, maar een iets benauwder en zeker 'sportiever' interieur. Deze lichtere versie slaagt erin om zowel agressiever te zijn qua look als efficiënter op het vlak van aerodynamica! Zagato is er zelfs in geslaagd om een lichtere auto voor te stellen (aluminium koetswerk) en ook een praktischere, met een achterklep die uitgeeft op een grote en mooie bagageruimte.

Hoewel sommigen misschien het gebrek aan finesse van deze Zagato-versie ten opzichte van de 'donorauto' betreuren, was hij niettemin een redelijk succes! De in 1965 gelanceerde Fulvia Zagato gebruikt dezelfde motor als de klassieke Fulvia, een kleine 1.2 liter V4 met 80 pk, een formidabele motor in termen van lichtheid, responsiviteit en compactheid.

Evoluties

Helaas had Zagato al snel door dat aluminium duur is! De koetswerkbouwer beperkte het gebruik van dit edele materiaal daarom tot de deuren, om er in de herfst van 1970 helemaal mee te stoppen! Gelukkig werd de motor krachtiger, geleidelijk oplopend tot 1.3 liter en 90 pk. In 1971 was de Fulvia Zagato ook verkrijgbaar met het 'grote' 1.6 liter 115 sterke blok! De boost was van korte duur: een jaar later verliet de Fulvia Zagato de markt nadat er iets meer dan 7.000 exemplaren van waren verkocht. Zagato en Lancia hoopten er meer te kunnen slijten, maar achteraf gezien kan je het moeilijk een flop noemen!

Vandaag

Voor een budget van 35.000 tot 60.000 euro (afhankelijk van conditie en bouwjaar) kan je een Fulvia Zagato vinden. De eerste versies in aluminium (met de motorkap die opent aan de zijkant) en die met de 1.6 liter motor zijn het meest gewild... en dus het duurst. Ze halen een flinke meerprijs vergeleken met een traditionele Fulvia, maar voor een door Zagato ontworpen Italiaanse sportwagen uit de 'Golden Sixties' is het een koopje! Als je voor een stalen versie kiest, wees je er dan van bewust dat roest volop woekert!

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km