Vergeten model: Mercury Cougar, de auto van de echtgenote van James Bond!

Gravin Teresa Draco di Vicenzo was de enige echtgenote van James Bond. Haar rol werd gespeeld door Diana Rigg in ‘On het Majesty’s secret service’ (1969), en de gravin wist te verleiden omwille van haar temperament… en zonder twijfel ook omwille van haar rijkunsten aan het stuur van een indrukwekkende Mercury Cougar!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 18 juli 2022
  • Divers

Net als de film waarin hij voorkomt, is de Mercury Cougar al lang vergeten. En net als bij de film is dat waarschijnlijk deels te danken aan een naam die niet erg bekend is: wie herinnert zich George Lazenby, die maar één keer de geheim agent speelde, of het merk Mercury, dat verbonden is aan Ford? Maar in beide gevallen zijn er toch enkele aangename verrassingen!

1962

Het begon allemaal in 1962, toen Ford met het project 'Mustang' begon. Mercury, een dochteronderneming van het merk, zag ook animo voor een 'pony car', maar Ford was sceptisch. In 1964 veranderde de Amerikaanse reus het geweer van schouder: de Mustang ging in productie en het ongelooflijke succes ervan zorgde voor groen licht voor een Mercury-versie. De naam was er al: Cougar! Hij was bedoeld als een 'topklasse' Mustang en moest de kloof tussen de Mustang en de Thunderbird dichten.


Op 30 september 1966 werd de Mercury Cougar aan het grote publiek voorgesteld. Het was meteen een groot succes: de verkoop overtrof ruimschoots de aanvankelijke doelstellingen en dit model was goed voor 40% van de verkoop van de Lincoln-Mercury divisie! Het moet gezegd dat hij met zijn aantrekkelijke lijnen, zijn V8 motorengamma en zijn complete uitrusting deed vergeten dat hij gebaseerd was op het onderstel van de Ford Falcon, dat hij deelde met de Mustang!

Zeer snelle evoluties

Zoals de meeste Amerikaanse modellen uit die tijd zal ook de Cougar jaarlijkse evoluties ondergaan, met een uitgebreid motorengamma, van 200 tot bijna 400 pk! Ook de stylingdetails werden aangepast, en in 1969 verscheen een cabrioversie. Dat was het model dat de Gravin di Vicenzo, de toekomstige Mrs Bond, koos in de premium XR-7 versie. Een ander model dat aandacht trekt is de GT-E, de sportieve versie met een V8 van bijna 7 liter en 390 pk! De 'Eliminator', die het equivalent was van de Mustang Mach 1, is ook het vermelden waard.

Na een snelle daling van de verkoop (in 1970 werden de helft minder Cougars verkocht dan in 1967), besloot Mercury het model in 1971 te vernieuwen. Niet minder dan 8 generaties volgden, met een totaal van bijna 3 miljoen verkochte exemplaren tussen 1967 en 2002. De Cougar is de best verkochte Mercury in de geschiedenis van het merk.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Bonhams.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km