Vergeten model: Volkswagen 181, de robuuste, ludieke en betaalbare cabrio!

Volkswagen is een meester in het combineren van tegengestelde ideeën! Na de Kever die het levenslicht zag onder toezicht van het naziregime en later de lieveling werd van de hippies, is dit de 181! Hij werd ontwikkeld voor het leger… en eindigde zijn carrière als boegbeeld van bohémien hipsters die hem met bloemen beschilderden! Als dat geen carrièrewending is…

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 05 november 2021
  • Divers

In de jaren ’60 zocht het Duitse leger een nieuw voertuig om zijn troepen te mobiliseren. Het moest licht zijn, robuust en betaalbaar. Volkswagen liet die kans niet liggen en ontwikkelde een voertuig dat perfect beantwoordde aan het lastenboek, en gebruik maakte van onderdelen uit de rekken van het merk. De achtertrein was geïnspireerd op die van de Combi, de bodem kwam van de Karmann Ghia en de volledige mechaniek werd uiteraard geleend bij de Kever! 

Een carrière van bijna 15 jaar

Het Duitse leger, dat wel graten zag in het ding, ging over tot de aankoop van het model dat in 1969 voor het eerst van de band rolde. Volkswagen had al snel in de gaten dat er ook een vraag was voor dit type voertuig bij de burgerbevolking en bracht de 181 in 1970 op de markt!  Met meer ‘body’ dan een Citroën Mehari of een Mini Moke, weet de 181 heel wat liefhebbers van de openlucht te overtuigen, en hij zet zijn carrière verder tot 1983, terwijl Volkswagen de productie van de militaire versie in 1978 voor bekeken houdt.

 

Vandaag

Zowat 100.000 exemplaren liepen er van de band. Het zal dus niet moeilijk zijn om er één te koop te vinden. Ook het onderhoud is heel eenvoudig, met specifieke onderdelen die ruim beschikbaar zijn (met enkele uitzonderingen), een reputatie van robuustheid en heel wat specialisten ter zake.

 

Enkele aanbevelingen:

  • Inspecteer alle lasnaden: de 181 is gevoelig voor roest.
  • Het gebruik op grotere wegen is geen sinecure.
  • Offroad doet de 181 het beter dan sommige moderne SUV’s, ondanks zijn achterwielaandrijving! 
  • Check of het gekozen model uitgerust is met verwarming.
  • Reken op ongeveer 10.000 euro voor een treffelijk exemplaar. Een model in perfecte staat kan meer kosten.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km