Van alle mensen die betrapt werden op een verkeersovertreding, zijn politici het minst geneigd om hun rijgedrag aan te passen. Dat blijkt uit statistieken die de website boetecalculator.be bijhoudt van zijn bezoekers.

Wim Bervoets
19/03/2018

Bezoekers die op een verkeersovertreding betrapt werden, kunnen online de hoogte van hun boete berekenen. Uit de informatie die bezoekers over zichzelf kwijt willen, haalde de website boetecalculator.be enkele opmerkelijke statistieken.

60-plussers

Zo zullen oudere mensen sneller hun rijgedrag aanpassen na een overtreding: bij kersverse chauffeurs zal 76% van de 18- tot 20-jarigen een volgende keer twee keer nadenken. Bij 60-plussers doet 85% het voortaan rustiger aan.

Brave Aziaten

Opmerkelijk: chauffeurs van luxe- en sportwagens blijken het meest hardleers: eigenaars van een Aston Martin (40%), Ferrari (38%), Lamborghini (33%) of Rolls-Royce (31%) volharden het meest in de boosheid. De meest gehoorzame chauffeurs vinden we bij de Aziatische merken: Mazda (85%), Suzuki (88%), SsangYong (89%) en Kia (89%).

Premium?

In tegenstelling tot de clichés zijn chauffeurs van Duitse premiummerken niet de koppigste overtreders: 77% van de Audi-chauffeurs past zijn rijgedrag in de toekomst aan. Bij BMW is dat 75% van de chauffeurs (dezelfde score als Volvo), bij Mercedes 78% (dezelfde score als Skoda).

Het goede voorbeeld

Sommige clichés blijven dan weer overeind: van alle beroepscategorieën zijn gepensioneerden de meest gehoorzame chauffeurs. Zo zal 87% van de gepensioneerden het de volgende keer rustiger aan doen. Dat staat in schril contrast met politici: slechts 32% van onze beleidsmakers past zijn rijgedrag na een overtreding aan.

Noord en zuid

Tot slot: Limburgers (77%) en Antwerpenaars (78%) trekken zich het minst aan van hun overtreding. Inwoners van Henegouwen (85%) en Luik (83%) denken de volgende keer nog eens na voor ze een verkeersovertreding begaan.

Bron: boetecalculator.be
Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.