Video: je zwicht helemaal voor deze Austin-Healey!

Meer dan € 400.000! Zoveel legde een liefhebber neer om eigenaar te worden van deze bijzonder mooie Austin-Healey 3000. Een waanzinnige prijs voor dit model, maar daar zit de geschiedenis van deze auto voor iets tussen.
  • Piette François
  • 02 juni 2016

Ziet hij er niet geweldig uit in zijn agressieve rode kleur, zijn met chroom omrande luchtinlaten, dubbele zijdelingse uitlaat en zijn spaakvelgen? Deze onberispelijke Austin-Healey is echter geen “klassiek” standaardmodel waar de vorige eigenaar de bumpers van afhaalde voor een sportievere look. Nee, het gaat om een authentieke racewagen, die zo uit de fabriek rolde!

Het gouden tijdperk

Deze Austin-Healey geeft perfect het gouden tijdperk weer van de automobielsport. Naast het uitzonderlijke sexappeal bezit hij ook een palmares dat specialisten doet bezwijken. Daarvoor moeten we terug naar 1960. De “British Motor Corporation” (BMC) haalde ettelijke trofeeën binnen met de viriele Austin-Healey 3000. Voor seizoen 1961 prepareerde het merk vijf auto’s die allemaal een nummerplaat hadden die begon met “XJB”.

Compact en betrouwbaar

Dit exemplaar is een van de vijf, en draagt de nummerplaat “XJB 871”. Zijn vuurdoop kreeg hij in een van de geweldigste rally’s op de kalender: de Rally van Griekenland. Zijn uithouding en weggedrag waren uitmuntend en Peter Riley en Tony Ambrose behaalden de eerste plaats in hun klasse en de derde plaats in het algemene klassement.

Rauno Aaltonen

Na een vruchteloze deelname aan de Alpine Rallye werd de auto verkocht aan Rauno Aaltonen, een Finse rallylegende. Die gebruikte hem dagelijks om zich voor te bereiden op Luik-Sofia-Luik in 1964. Rauno wilde een compacte en betrouwbare auto, en deze Austin-Healey beantwoordde perfect aan de verwachtingen, met zijn grote drieliter zescilinder en 180 pk. Tijdens de week een boodschappenauto, in het weekend gebruikt om over bevroren meren mee te rijden!

Aaltonen vertelde onlangs nog dit over de Austin-Healey: “Wanneer je een uitdagende en stevige rally rijdt, moet de auto een verlenging van je arm vormen. Je moet altijd alles weten wat hij doet, en deze fabrieks-Austin-Healeys waren bijzonder robuust”.

Twee eigenaars

In 1965 verkocht Rauno Aaltonen de auto aan Caj Hasselgren, die destijds nog maar een student was. Die gebruikte de auto tien jaar vooraleer hem voor langere tijd te stallen. Heel wat later begon hij aan een volledige restauratie, die eindigde in 1995. In 1996 en 1997 nam de auto deel aan historische races, en er werd nadien nog weinig mee gereden. Caj overleed in 2013. Vorige maand werd hij door RM Sotheby’s in Monaco geveild, en een gelukkige koper telde er € 403.200 voor neer.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Tom Gidden - RM Sotheby's.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km