Video: deze geweldige Aston Martin uit 1935 heeft een gekke geschiedenis!

Vandaag zijn Aston Martins sportieve en comfortabele prestige-GT’s. Voor de oorlog stond het Britse merk echter bekend om zijn sportieve racewagens. Zoals deze “Ulster”, die nu te koop staat.

  • Piette François
  • 14 augustus 2017

Dit exemplaar wordt door RM Sotheby’s geveild in Monterey op 18 augustus. Het is niet zomaar eender welke “Ulster” (als dat al bestaat), want dit model heeft de meeste races gereden in Groot-Brittannië. Bovendien is het ook deze auto, met plaat CMC 614, die Matchbox voor zijn miniatuur gebruikte.

1,5 liter en 160 km/u in 1935!

In 1934 stelde Aston Martin zijn Ulster voor, een tweezitsracewagen. Onder de motorkap stak een 1,5 liter grote atmosferische viercilinder met droog carter. Ondanks de beperkte cilinderinhoud haalde deze auto 160 km/u. Dit exemplaar, CMC 614, was een fabriekswagen die als eerste race de Mille Miglia van 1935 reed. Eddie Hall, de piloot, en Marsden, de mekanieker, haalden echter geen ereplaats: door olieproblemen moesten ze de strijd staken in Siena. De auto werd hersteld door de fabriek en ingezet bij de 24 Uren van Le Mans, waar hij vierde eindigde in zijn klasse en achtste in het algemene klassement. Hij werd toen bestuurd door amateurpiloten Maurice Falkner en Tommy Clarke.

Mopperende piloot

Daarna werd de auto ingezet in de Targa Abruzzo. Een van zijn piloten, Eddie Hall, besliste op het laatste moment om niet achter het stuur te kruipen wegens een… oncomfortabel hotel. Hall werd op het laatste ogenblik vervangen door een zekere Gildo Strazza maar besloot wel de auto terug te bezorgen aan de fabriek. Die was wel tevreden: met Strazza en Comte Lurani achter het stuur won de auto de wedstrijd.

Ononderbroken carrière

Na enkele geweldige resultaten werd de auto in 1936 verkocht aan een zekere H.H. Porter Hargreaves. Die voegde een compressor toe aan de motor (waardoor de motorkap vervormd werd, de enige wijziging in de lange carrière van de auto). Na de oorlog reed de auto nog steeds wedstrijden, en in de jaren 50 zelfs nog enkele clubraces.

650 trofeeën in 40 jaar

Daar stopt de geschiedenis niet: daarna werd de auto eigendom van Derrick Edwards, een grote specialist van het model. Die hield de auto 40 jaar bij en schatte dat de Aston Martin niet minder dan 650 trofeeën in de wacht sleepte. De betrouwbare en levendige Ulster was een van de sterkste wapens in de vooroorlogse races.

Authentiek

Na het overlijden van Derrick Edwards wisselde de auto van eigenaar en werd hij volledig in zijn originele configuratie hersteld. Met uitzondering van één koetswerkpaneel is de volledige auto authentiek. Uitzonderlijk voor een auto met dergelijke leeftijd en zulke lange racecarrière.

Welke prijs?

CMC 614 lijkt geschikt voor alles: een ritje door het platteland, de historische 24 Uren van Le Mans, een concours d’élégance of de Mille Miglia: je zal overal met open armen worden ontvangen. Reken wel op minstens 2,5 miljoen euro om hem op de veiling mee te nemen…

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Tom GIdden - RM Sotheby's.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km