Video: dit is de Pagani Utopia!

Na 10 jaar is er daarmee een opvolger voor de Huayra.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 13 september 2022
  • Lancering

Zoals aangekondigd onthult Pagani zijn nieuwste model, het derde nog maar in de geschiedenis van het Italiaanse merk. En met die onthulling krijgt hij ook zijn definitieve naam: vergeet de interne code C10, dit is de Utopia! Na een aantal spyshots van een gecamoufleerde versie kunnen we hem in zijn geheel ontdekken.


V12 met handbak in lichtgewicht verpakking

De soundtrack van de Utopia moeten we nog missen op de door Pagani geposte video, maar zijn specificaties kennen we wel. Elektrificatie moet je hier ook in 2022 niet verwachten, de traditionele 6 liter biturbo V12 van Mercedes zorgt nog steeds voor de nodige power. Veel power: 864 pk en een koppel van 1.100 Nm! Bovendien hebben toekomstige eigenaars de keuze uit een gerobotiseerde Xtrac zevenbak of een handgeschakelde versnellingsbak met evenveel verzetten, de absolute droom voor de puristen.


Het gewicht van de Utopia blijft dankzij het gebruik van een uit titanium-koolstofvezel monocoque beperkt tot 1.280 kg. Dat is zowat hoeveel een hedendaagse elektrische stadswagen op de weegschaal zet, ondanks de uit de kluiten gewassen V12 aan boord die op zich al 262 kg weegt, en zo’n 70 kg lichter dan de Huayra.

Oog voor detail

Het interieur van de Utopia is net zo excentriek en gedetailleerd uitgewerkt als alle modellen van Pagani, met op maat gemaakte bedieningselementen, analoge instrumenten, een stuur dat uit één blok aluminium gefreesd werd, zetels die veel weg hebben van een kunstwerk en als centrale blikvanger een opengewerkte schakelgrille voor wie kiest voor de handgeschakelde versnellingsbak. Naar immense schermen is het tevergeefs zoeken, hier draait alles om de puurheid van het rijden.

Pagani werkte hard aan de aerodynamica van de Utopia, de koetswerkstijfheid die 10% hoger is dan eender wel ander wegmodel dat het merk ooit op de markt bracht en natuurlijk de handling.


Over de prestaties en de prijs van de nieuwe Utopia is nog niet veel bekend, maar wel laat Pagani weten dat de 99 exemplaren van de eerste reeks van de coupéversie uitverkocht zijn. Verwacht je dus maar aan een roadster en de nodig speciale uitvoeringen van de coupé.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Pagani Automobili.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 aangename verbeteringen aan de nieuwe Mercedes EQB

5 aangename verbeteringen aan de nieuwe Mercedes EQB

De EQB is een van de zeldzame elektrische modellen met 7 zitplaatsen op de markt en verleidt nu nog meer dankzij tal van verbeteringen die zijn doorgevoerd met de facelift. Laten we ze eens overlopen.

De BYD YangWang U8 kan drijven!

De BYD YangWang U8 kan drijven!

YangWang, het nieuwe premiummerk van BYD, laat meer details los over zijn gigantische plug-inhybride SUV U8.

BMW 5 Reeks ook als plug-inhybride

BMW 5 Reeks ook als plug-inhybride

De Beierse berline is beschikbaar als 530e met 103 km elektrisch rijbereik of als krachtige 550e xDrive met 360 kW (489 pk) en 700 Nm koppel.

Zo ziet de toekomstige Skoda Kodiaq eruit!

Zo ziet de toekomstige Skoda Kodiaq eruit!

Naast enkele schetsen van zijn SUV, onthult Skoda ook de officiële onthullingsdatum van de nieuwe Kodiaq: 4 oktober!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km