Video: dit zit er verstopt binnen in een Tesla-batterij

Dit is de 4690-cel, die beschouwd wordt als de 'ster' qua batterijtechnologie.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 19 september 2022
  • Elektrisch

Het is geen geheim dat je alles kan vinden op Youtube. Anekdotische video's die niet echt interessant of relevant zijn maar ook bijzonder leerrijke filmpjes. Dat is het geval met de video hieronder, waarin Sandy Munro, een befaamd consultant in de autosector, uitleg geeft over de 4680-cel die te vinden is in de Tesla Model Y. Dankzij hem kunnen we zien wat er zich binnenin bevindt...

Met zijn cilindervorm en eerder grote afmetingen is deze cel de trots van de Amerikaanse autobouwer. de cel is uitgerust met een reeks innovaties op het vlak van lithium-ion batterijen, die ongetwijfeld ook snel overgenomen zullen worden door de concurrentie. 

Concreet gaat het om een redelijk dikke stalen buitenschil die het uitzetten en krimpen tijdens de cycli van het opladen en ontladen kan weerstaan, twee schijven in de vorm van een bloem die bestaat uit koper en aluminium en verbonden zijn met de anode en de kathode, de zogenaamde 'jelly rolls' die bestaan uit op elkaar gestapelde lagen die in elkaar opgerold zijn en op die manier een spiraal vormen die vervolgens ondergedompeld wordt in het elektrolyt. Een reeks van technologische oplossingen die een fijne afstelling tijdens de productie noodzakelijk maken en ook zorgen voor een op dit moment nog erg beperkte productiecapaciteit. 

BMW en NIO willen batterijen van hetzelfde type gaan gebruiken. Bij de batterijproducenten werken met name Panasonic, Samsung en LG aan de ontwikkeling van gelijkaardige oplossingen. 


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: YouTube / Munro Live.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Renault Espace: Austral XXL

Renault Espace: Austral XXL

De 6e generatie Espace is uiteindelijk slechts een 21 cm langere Austral met 7 zitplaatsen... Maar dat belet Renault niet om te verkondigen dat je meer ruimte hebt aan boord dan bij de vorige generatie!

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker wil een impact maken met zijn elektrische SUV Ocean. De ‘Extreme’-versie krijgt een WLTP-autonomie van 707 km, “de grootste actieradius van alle batterij-elektrische SUV’s in Europa”.

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km