Door het succes van zijn F-Pace wil Jaguar steviger investeren in het SUV-segment. Dit is dus de E-Pace, die een trapje onder diezelfde F-Pace staat. De volledig elektrische i-Pace wordt volgend jaar verwacht.

Francois Piette
14/07/2017 8:07:29

Bij Jaguar hadden ze snel door dat het SUV-segment onvermijdelijk was. Vooral compacte SUV’s worden in sneltempo aangevoerd. Deze E-Pace wordt de inzet van Jaguar en mikt met iets minder dan 4,4 meter op de BMW X1, Audi Q3 en Mercedes GLA. Hij doet een beroep op aluminium, staal met hoge treksterkte en magnesium om het gewicht te beperken, maar staat niet op hetzelfde platform als de F-Pace.

Terugkeer van de voorwielaandrijving

Sinds het verdwijnen van de X-Type had Jaguar er zich niet meer aan gewaagd: voorwielaandrijving. Toch is die alleen bestemd voor de instapversies: het merendeel van de modellen krijgt intelligente vierwielaandrijving. Die stuurt in normale situaties alleen de voorwielen aan, maar kan bij een dynamische rijstijl ook de achterwielen inschakelen om zo het typische achterwielaangedreven gedrag van een Jaguar te verkrijgen. Daar stoppen de chassismogelijkheden niet: Jaguar biedt ook een adaptieve demping aan in de optielijst.

Stevige koffer

Ondanks het compacte formaat belooft Jaguar plaats voor vijf volwassenen en een relatief grote koffer van 577 liter. Die is bovendien toegankelijk via een elektrische kofferklep die je kan openen met een voetzwaai onder de achterbumper.

Alleen viercilinders

Onder de motorkap voorziet Jaguar alleen tweeliter viercilinders. Geen V6 onder de kap dus, maar desondanks mooie vermogenscijfers: als benzine zijn er twee motoren van 250 en 300 pk. Als diesel zijn er verschillende versies: 150 pk (124 g/km CO2), 180 en 240 pk. Afhankelijk van de motor zijn er twee versnellingsbakken mogelijk: een manuele zesversnellingsbak en een negentrapsautomaat van ZF.

Uitrusting

Het multimediasysteem heeft een touchscreen van 12,3 duim. De mogelijkheden zijn uitgebreid, met onder meer smartphone-integratie. Dankzij apps kan je op je telefoon informatie over de auto opvragen, over het rijbereik, waar je geparkeerd staat,… Er is ook een helderder head-updisplay, een armband die als sleutel kan dienen en die je tijdens sportactiviteiten gewoon kunt gebruiken.

Veiligheidsuitrusting is er in de vorm van een actieve parkeerassistent, dodehoekwaarschuwing, een voetgangersairbag, noodremhulp met voetgangerdetectie,… De Britten vermelden echter niets over fileassistentie.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.