Video: De echte Mini is terug!

Voor wie de Mini van BMW te groot of te “modern” vindt, bestaat er nu een oplossing in de vorm van de Mini Remastered. Het gaat om een echte en authentieke Mini, maar met moderne prestaties en comfort. Of toch bijna…

  • Piette François
  • 07 april 2017

Het bedrijf heet David Brown Automotive en het is geen onbekende aangezien het al verantwoordelijk was voor de Speedback GT, een modern eerbetoon aan de Aston Martin DB5 op Jaguar-basis. Deze keer wordt de cultauto Mini van de eerste generatie door hun ingenieurs onder handen genomen. Ze bieden namelijk een herwerkte en verbeterde versie aan, met een verzorgde afwerking, een meer betrouwbare mechaniek en een aangerijkte uitrusting.

Die goede oude “A-Series”

Motorisch is de basis identiek gebleven: we vinden hier dus nog steeds een 1.275 cc kleine viercilinder die volledig in gietijzer is gemaakt en met zijdelingse nokkenassen. Naar hedendaagse normen is dat een compleet voorbijgestreefde motor, maar dat maakt net deel uit van de retrocharme. De motor is meer betrouwbaar gemaakt en hij is opgepept tot 75 pk, wat ongeveer 30 procent meer is dan in de laatste Mini. De manuele versnellingsbak telt nog steeds vier verhoudingen. De ophanging en de remmen zijn ook herwerkt.

Stil!

Wie ooit met een Mini van de eerste generatie heeft gereden, weet dat zijn geluiddemping niet zijn grootste troef was. Maar hier is de isolatie veel meer doorgedreven! Daarmee zou je moeten kunnen genieten van de geluidsinstallatie met 4 luidsprekers en een usb-stekker. De Mini Remastered krijgt zelfs een multimediasysteem met een navigatiefunctie. De uitrusting wordt verder aangevuld met beter steunende stoelen met leer, een startknop, centrale vergrendeling en zelfs… bekerhouders! Dat alles zou volgens de constructeur slechts 30 kilo toevoegen aan het wagengewicht.

Personaliseerbaar

Uiteraard kan je je Mini tot in het oneindige laten personaliseren, of toch bijna. Op cosmetisch vlak springen de gladdere (en verstevigde) koetswerkpanelen in het oog, naast de specifieke (led-)achterlichten, de dubbele uitlaat en de verbrede wielkasten. David Brown stelt verder nog twee speciale versies voor (die elk slechts 25 keer worden gemaakt) ter gelegenheid van deze lancering: “Inspired by Cafe Racers” en “Inspired by Monte Carlo”. Die laatste krijgt zelfs een tot 92 pk opgevoerde motor!

Marktintroductie

Je voelt je aangesproken? Wij ook. Maar weet wel dat deze herwerkte en verbeterde Mini veel meer kost dan de oldtimer: 75.000 pond sterling minimum, of bijna 88.000 euro! Gezien het elitaire prijskaartje als gevolg van de bouwkosten (1.000 manuren) denkt David Brown Automotive er niet meer dan 50 tot 100 per jaar van te kunnen verkopen… De eerste exemplaren worden komende winter geleverd.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km