Video: Nissan Ariya, de elektrische SUV geeft zich bloot in 5 cijfers

Ter gelegenheid van het ‘Salon’ toont Nissan zijn elektrische SUV Ariya. We maken een overzicht in 5 cijfers.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 21 januari 2021
  • Elektrisch


In deze (niet-) Salonperiode onthult Nissan zijn elektrische SUV Ariya in België. In juli 2020 hadden we het al over zijn technische details en over de fundamentele verschillen met de Leaf. Vandaag gebruiken we zijn Belgische introductie om hem te ontdekken in 5 kerncijfers.

1. 4,6 meter

Op de foto’s is het vrij lastig om in te schatten hoe groot de futuristisch ogende Ariya is. Hij is exact 4.595 millimeter lang, of bijna 10 centimeter korter dan de grote X-Trail van Nissan. De elektrische SUV is ook wat meer gedrongen dan die laatste (3 centimeter breder maar 5 centimeter lager). Een ander belangrijk verschil met de X-Trail: de wielbasis van de Ariya is liefst 7 centimeter langer, wat de beenruimte achterin ten goede komt.

2. Eerste klasse

Twee zaken maken indruk wanneer je in de Ariya instapt: de binnenruimte en het kwaliteitsgevoel. Alle technische onderdelen van de klimaatregeling zijn uit het interieur weggehaald. Dat maakt ruimte vrij onder het dashboard, dat een soort ‘zwevend’ effect geeft. Bovendien gebruikt Nissan materialen van topkwaliteit: hout en leder zijn alomtegenwoordig. Je hebt echt het gevoel in eerste klasse te reizen. Met de Ariya probeert Nissan een premiumcliënteel aan te trekken. En als we mogen oordelen op basis van wat we al hebben gezien, is het Japanse merk op de goede weg.

3. 10 jaar

Een decennium: de Leaf heeft zijn tiende kaarsje uitgeblazen voor Nissan dit nieuwe elektrische model kon voorstellen. Maar we zullen niet nog eens zo lang moeten wachten op de volgende stekkermodellen van het merk. Deze SUV rust namelijk op een nieuw platform dat is bedoeld voor EV’s: het CMP-EV. “Tegen 2023 wil Nissan minstens de helft van zijn volume halen uit geëlektrificeerde modellen: puur elektrisch en hybride”, zegt Thomas Chrétien, Europees marketingverantwoordelijke voor de Nissan Ariya waar we onlangs een gesprek mee hadden.

4. 30 minuten

De Ariya kan snelladen aan tot 130 kW. Als dat cijfer je niet veel zegt, onthoud dan dit: deze SUV kan tot 300 kilometer rijbereik recupereren op een half uur. Een ander belangrijk detail: de CHAdeMo-stekker waar Nissan zo’n voorvechter van was maakt hier plaats voor de meer verspreide CCS-standaard. En omdat je soms nog in de auto moet wachten terwijl hij oplaadt heeft Nissan een aantal slimme details toegevoegd zoals een tafeltje dat van onder het dashboard komt om er bijvoorbeeld een laptop op te zetten.

5. 2021

De productie van de Ariya begint half 2021 in Japan. De eerste exemplaren gaan naar de plaatselijke markt. Hij komt dus pas tegen het eind van het jaar naar ons. Er zijn vijf versies: een batterij van 63 of 87 kWh, te combineren met twee of vier aangedreven wielen, en een ‘sportieve’ topversie. Die zullen niet allemaal op de Belgische markt beschikbaar zijn. De tarieven van de Ariya zijn nog niet gekend maar zouden heel binnenkort worden onthuld.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Nissan ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Nissan zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km