Video: Nissan Ariya, de elektrische SUV geeft zich bloot in 5 cijfers

Ter gelegenheid van het ‘Salon’ toont Nissan zijn elektrische SUV Ariya. We maken een overzicht in 5 cijfers.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 21 januari 2021
  • Elektrisch
  • 2.774 weergaven


In deze (niet-) Salonperiode onthult Nissan zijn elektrische SUV Ariya in België. In juli 2020 hadden we het al over zijn technische details en over de fundamentele verschillen met de Leaf. Vandaag gebruiken we zijn Belgische introductie om hem te ontdekken in 5 kerncijfers.

1. 4,6 meter

Op de foto’s is het vrij lastig om in te schatten hoe groot de futuristisch ogende Ariya is. Hij is exact 4.595 millimeter lang, of bijna 10 centimeter korter dan de grote X-Trail van Nissan. De elektrische SUV is ook wat meer gedrongen dan die laatste (3 centimeter breder maar 5 centimeter lager). Een ander belangrijk verschil met de X-Trail: de wielbasis van de Ariya is liefst 7 centimeter langer, wat de beenruimte achterin ten goede komt.

2. Eerste klasse

Twee zaken maken indruk wanneer je in de Ariya instapt: de binnenruimte en het kwaliteitsgevoel. Alle technische onderdelen van de klimaatregeling zijn uit het interieur weggehaald. Dat maakt ruimte vrij onder het dashboard, dat een soort ‘zwevend’ effect geeft. Bovendien gebruikt Nissan materialen van topkwaliteit: hout en leder zijn alomtegenwoordig. Je hebt echt het gevoel in eerste klasse te reizen. Met de Ariya probeert Nissan een premiumcliënteel aan te trekken. En als we mogen oordelen op basis van wat we al hebben gezien, is het Japanse merk op de goede weg.

3. 10 jaar

Een decennium: de Leaf heeft zijn tiende kaarsje uitgeblazen voor Nissan dit nieuwe elektrische model kon voorstellen. Maar we zullen niet nog eens zo lang moeten wachten op de volgende stekkermodellen van het merk. Deze SUV rust namelijk op een nieuw platform dat is bedoeld voor EV’s: het CMP-EV. “Tegen 2023 wil Nissan minstens de helft van zijn volume halen uit geëlektrificeerde modellen: puur elektrisch en hybride”, zegt Thomas Chrétien, Europees marketingverantwoordelijke voor de Nissan Ariya waar we onlangs een gesprek mee hadden.

4. 30 minuten

De Ariya kan snelladen aan tot 130 kW. Als dat cijfer je niet veel zegt, onthoud dan dit: deze SUV kan tot 300 kilometer rijbereik recupereren op een half uur. Een ander belangrijk detail: de CHAdeMo-stekker waar Nissan zo’n voorvechter van was maakt hier plaats voor de meer verspreide CCS-standaard. En omdat je soms nog in de auto moet wachten terwijl hij oplaadt heeft Nissan een aantal slimme details toegevoegd zoals een tafeltje dat van onder het dashboard komt om er bijvoorbeeld een laptop op te zetten.

5. 2021

De productie van de Ariya begint half 2021 in Japan. De eerste exemplaren gaan naar de plaatselijke markt. Hij komt dus pas tegen het eind van het jaar naar ons. Er zijn vijf versies: een batterij van 63 of 87 kWh, te combineren met twee of vier aangedreven wielen, en een ‘sportieve’ topversie. Die zullen niet allemaal op de Belgische markt beschikbaar zijn. De tarieven van de Ariya zijn nog niet gekend maar zouden heel binnenkort worden onthuld.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Nissan ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Nissan zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Officieel: BMW XM, polariserend elektrisch manifest

Voor zijn 50ste verjaardag stelt het sportieve M-departement van BMW zijn eerste plug-in hybride model voor, de XM. Een SUV van superlatieven met een polariserende look en binnenkort een rood kantje!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar 3: de sportieve elektrische SUV komt eraan!

Polestar heeft iets meer info gelost over zijn ‘3’ SUV in de aanloop naar zijn officiële voorstelling.

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Suzuki ziet ze vliegen (in de toekomst)

Het Japanse merk investeert in SkyDrive, een bedrijf dat “vliegende auto’s” ontwikkelt, al moet je niet verwachten dat die ook kunnen rijden.

Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Opel Astra GSe, sportieve hybride!

Zowel de berline als de break hebben recht op deze versie met 225 pk en een dynamischer onderstel.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km