Video: Nissan Ariya, de elektrische SUV geeft zich bloot in 5 cijfers

Ter gelegenheid van het ‘Salon’ toont Nissan zijn elektrische SUV Ariya. We maken een overzicht in 5 cijfers.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 21 januari 2021
  • Elektrisch


In deze (niet-) Salonperiode onthult Nissan zijn elektrische SUV Ariya in België. In juli 2020 hadden we het al over zijn technische details en over de fundamentele verschillen met de Leaf. Vandaag gebruiken we zijn Belgische introductie om hem te ontdekken in 5 kerncijfers.

1. 4,6 meter

Op de foto’s is het vrij lastig om in te schatten hoe groot de futuristisch ogende Ariya is. Hij is exact 4.595 millimeter lang, of bijna 10 centimeter korter dan de grote X-Trail van Nissan. De elektrische SUV is ook wat meer gedrongen dan die laatste (3 centimeter breder maar 5 centimeter lager). Een ander belangrijk verschil met de X-Trail: de wielbasis van de Ariya is liefst 7 centimeter langer, wat de beenruimte achterin ten goede komt.

2. Eerste klasse

Twee zaken maken indruk wanneer je in de Ariya instapt: de binnenruimte en het kwaliteitsgevoel. Alle technische onderdelen van de klimaatregeling zijn uit het interieur weggehaald. Dat maakt ruimte vrij onder het dashboard, dat een soort ‘zwevend’ effect geeft. Bovendien gebruikt Nissan materialen van topkwaliteit: hout en leder zijn alomtegenwoordig. Je hebt echt het gevoel in eerste klasse te reizen. Met de Ariya probeert Nissan een premiumcliënteel aan te trekken. En als we mogen oordelen op basis van wat we al hebben gezien, is het Japanse merk op de goede weg.

3. 10 jaar

Een decennium: de Leaf heeft zijn tiende kaarsje uitgeblazen voor Nissan dit nieuwe elektrische model kon voorstellen. Maar we zullen niet nog eens zo lang moeten wachten op de volgende stekkermodellen van het merk. Deze SUV rust namelijk op een nieuw platform dat is bedoeld voor EV’s: het CMP-EV. “Tegen 2023 wil Nissan minstens de helft van zijn volume halen uit geëlektrificeerde modellen: puur elektrisch en hybride”, zegt Thomas Chrétien, Europees marketingverantwoordelijke voor de Nissan Ariya waar we onlangs een gesprek mee hadden.

4. 30 minuten

De Ariya kan snelladen aan tot 130 kW. Als dat cijfer je niet veel zegt, onthoud dan dit: deze SUV kan tot 300 kilometer rijbereik recupereren op een half uur. Een ander belangrijk detail: de CHAdeMo-stekker waar Nissan zo’n voorvechter van was maakt hier plaats voor de meer verspreide CCS-standaard. En omdat je soms nog in de auto moet wachten terwijl hij oplaadt heeft Nissan een aantal slimme details toegevoegd zoals een tafeltje dat van onder het dashboard komt om er bijvoorbeeld een laptop op te zetten.

5. 2021

De productie van de Ariya begint half 2021 in Japan. De eerste exemplaren gaan naar de plaatselijke markt. Hij komt dus pas tegen het eind van het jaar naar ons. Er zijn vijf versies: een batterij van 63 of 87 kWh, te combineren met twee of vier aangedreven wielen, en een ‘sportieve’ topversie. Die zullen niet allemaal op de Belgische markt beschikbaar zijn. De tarieven van de Ariya zijn nog niet gekend maar zouden heel binnenkort worden onthuld.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Nissan ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Nissan zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Porsche 911 GT3 R Rennsport kost bijna een miljoen euro!

Porsche 911 GT3 R Rennsport kost bijna een miljoen euro!

Het is een zeer speciale reeks van de 911, waarvan er slechts 77 exemplaren worden gebouwd.

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Lexus, de onbetwiste referentie op het gebied van hybride technologie, zet zijn stekkeroffensief voort met een eerste exclusief elektrische SUV: de RZ 450e. Hier zijn de 5 dingen die we het leukst vonden tijdens onze uitgebreide test.

Vergeten model: Opel Rekord A, 60 jaar een Duitser die dacht dat hij een Amerikaan was!

Vergeten model: Opel Rekord A, 60 jaar een Duitser die dacht dat hij een Amerikaan was!

60 jaar geleden lanceerde Opel de Rekord, een auto met typisch Amerikaanse trekjes... hoewel het wel degelijk een echte Europeaan was! Het merk viert dit jaar met trots de verjaardag van het model. Maar waarom? Wat maakte deze vergeten Opel zo interessant?

Toekomstige Jeep Wagoneer S krijgt mogelijks 600 pk!

Toekomstige Jeep Wagoneer S krijgt mogelijks 600 pk!

De Jeep Wagoneer S zou de concurrentie kunnen aangaan met de BMW iX, Rivian R1S en andere elektrische super-SUV's.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km