Video: Nissan Ariya, de elektrische SUV geeft zich bloot in 5 cijfers

Ter gelegenheid van het ‘Salon’ toont Nissan zijn elektrische SUV Ariya. We maken een overzicht in 5 cijfers.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 21 januari 2021
  • Elektrisch
  • 937 weergaven


In deze (niet-) Salonperiode onthult Nissan zijn elektrische SUV Ariya in België. In juli 2020 hadden we het al over zijn technische details en over de fundamentele verschillen met de Leaf. Vandaag gebruiken we zijn Belgische introductie om hem te ontdekken in 5 kerncijfers.

1. 4,6 meter

Op de foto’s is het vrij lastig om in te schatten hoe groot de futuristisch ogende Ariya is. Hij is exact 4.595 millimeter lang, of bijna 10 centimeter korter dan de grote X-Trail van Nissan. De elektrische SUV is ook wat meer gedrongen dan die laatste (3 centimeter breder maar 5 centimeter lager). Een ander belangrijk verschil met de X-Trail: de wielbasis van de Ariya is liefst 7 centimeter langer, wat de beenruimte achterin ten goede komt.

2. Eerste klasse

Twee zaken maken indruk wanneer je in de Ariya instapt: de binnenruimte en het kwaliteitsgevoel. Alle technische onderdelen van de klimaatregeling zijn uit het interieur weggehaald. Dat maakt ruimte vrij onder het dashboard, dat een soort ‘zwevend’ effect geeft. Bovendien gebruikt Nissan materialen van topkwaliteit: hout en leder zijn alomtegenwoordig. Je hebt echt het gevoel in eerste klasse te reizen. Met de Ariya probeert Nissan een premiumcliënteel aan te trekken. En als we mogen oordelen op basis van wat we al hebben gezien, is het Japanse merk op de goede weg.

3. 10 jaar

Een decennium: de Leaf heeft zijn tiende kaarsje uitgeblazen voor Nissan dit nieuwe elektrische model kon voorstellen. Maar we zullen niet nog eens zo lang moeten wachten op de volgende stekkermodellen van het merk. Deze SUV rust namelijk op een nieuw platform dat is bedoeld voor EV’s: het CMP-EV. “Tegen 2023 wil Nissan minstens de helft van zijn volume halen uit geëlektrificeerde modellen: puur elektrisch en hybride”, zegt Thomas Chrétien, Europees marketingverantwoordelijke voor de Nissan Ariya waar we onlangs een gesprek mee hadden.

4. 30 minuten

De Ariya kan snelladen aan tot 130 kW. Als dat cijfer je niet veel zegt, onthoud dan dit: deze SUV kan tot 300 kilometer rijbereik recupereren op een half uur. Een ander belangrijk detail: de CHAdeMo-stekker waar Nissan zo’n voorvechter van was maakt hier plaats voor de meer verspreide CCS-standaard. En omdat je soms nog in de auto moet wachten terwijl hij oplaadt heeft Nissan een aantal slimme details toegevoegd zoals een tafeltje dat van onder het dashboard komt om er bijvoorbeeld een laptop op te zetten.

5. 2021

De productie van de Ariya begint half 2021 in Japan. De eerste exemplaren gaan naar de plaatselijke markt. Hij komt dus pas tegen het eind van het jaar naar ons. Er zijn vijf versies: een batterij van 63 of 87 kWh, te combineren met twee of vier aangedreven wielen, en een ‘sportieve’ topversie. Die zullen niet allemaal op de Belgische markt beschikbaar zijn. De tarieven van de Ariya zijn nog niet gekend maar zouden heel binnenkort worden onthuld.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Nissan ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Nissan zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Alfa Romeo Tonale: afspraak op 8 februari

Alfa Romeo Tonale: afspraak op 8 februari

Het is officieel: één van de meest langverwachte SUV’s wordt binnenkort eindelijk onthuld! Afspraak op 8 februari om de Alfa Romeo Tonale zonder camouflage te ontdekken!

Vergeten model: Mercedes 180 “Ponton”, de ideale eerste oldtimer!

Vergeten model: Mercedes 180 “Ponton”, de ideale eerste oldtimer!

Ben je op zoek naar een betaalbare klassieker waarin je je hele familie kan meenemen, die betaalbaar is en vooral ook bijzonder betrouwbaar? Zoek niet langer, die is de auto voor jou: de Mercedes 180 “Ponton”!

Dit is de mooiste auto van het jaar 2022

Dit is de mooiste auto van het jaar 2022

Dat is toch wat de juryleden van het “Festival Automobile International” vinden. Heel wat andere prijzen, waaronder de mooiste concept car en de mooiste hypercar, werden ook uitgereikt tijdens deze editie 2022.

Beelden Tesla Cybertruck prototype gelekt

Beelden Tesla Cybertruck prototype gelekt

Op het forum van de ‘Tesla Cybertruck Owners Club’ zijn foto’s en zelfs een video opgedoken van een compacte Tesla Cybertruck. Het zou gaan om beelden van een prototype dat getoond werd aan werknemers van Tesla.

Aanbevolen tests voor jou

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

3,5 /5 Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Mazda zorgt voor gericht verbeteringen bij zijn compacte ‘2’ voor het modeljaar 2022. We maken van die update gebruik om hem nog eens aan de tand te voelen met de nieuwe e-Skyactiv G 90 micro-hybride onder de motorkap.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

Durf jij hem kopen, deze 911 Turbo S met… 333.300 km op de teller?

Durf jij hem kopen, deze 911 Turbo S met… 333.300 km op de teller?

Gekocht in Nederland, ingeschreven in Slovakije, maar eigendom van een landgenoot die er maar liefst 333.300 km mee reed sinds hij deze Porsche 911 Turbo S in 2016 in ontvangst nam. Nu wordt hij geveild door Bonhams. Durf jij hem kopen?

Een ex-Schumacher C63 AMG break in jouw garage?

Een ex-Schumacher C63 AMG break in jouw garage?

Hoe het met Michael Schumacher zelf zit, is niet helemaal duidelijk. Maar fans heeft hij in elk geval nog genoeg, en die krijgen nu de kans om één van de auto’s te kopen waar Schumi mee reed.

Dustin Hoffman verkoopt een echte cinemalegende!

Dustin Hoffman verkoopt een echte cinemalegende!

Het is waarschijnlijk één van de meest mythische films van de jaren ‘80. En ook de auto is een echte ster. Cinefielen hebben het al begrepen: het gaat hier om de Buick Roadmaster Cabrio uit 1949 die te zien was in de film Rain Man. Een auto die vandaag nog altijd eigendom is van Dustin Hoffman!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2021
50 km

Diesel, Automaat

€ 49.990
2022
18 km

Benzine, Manueel

€ 33.590
5 km

Diesel, Automaat

€ 36.127

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 24.500
2019
12.679 km

Diesel, Manueel

€ 26.290
2020
8.887 km

Benzine, Automaat

€ 26.900
2022
999 km

Diesel, Manueel

€ 9.499
2014
69.122 km