Video - Smart Fortwo en Forfour: alle details

Meer comfort, beter uitgerust maar nog altijd compact: voilà, dat is samengevat het lastenboek van de nieuwe Smart. De constructeur had daarenboven nog een extra verrassing: hij onthulde immers niet 1, maar 2 nieuwe modellen. Een nieuwe Forfour met 4 plaatsen en de nieuwe Fortwo.

  • Piette François
  • 17 juli 2014

Wat er niet verandert
De ontwikkeling gebeurde samen met de nieuwe Renault Twingo en levert nog steeds een erg atypische constructie op. De Fortwo en Forfour zijn beiden achterwielaangedreven en de motor bevindt zich onder het kofferdeksel. Dat verandert dus niet. Smart belooft wel om het comfort aan boord gevoelig te verhogen… tot op berline-niveau.

Ulta compact
De koning van de stadsjungle heeft alles om die titel vast te houden: hij is slechts 2,69 m lang. In de breedte groeit hij met 10 cm, tot 1,66 m. Iets wat vooral de stabiliteit op de weg ten goede zal komen. Smart kondigt bovendien een draaicirkel aan met een diameter van 6,95 meter en dat moet ongeveer een record zijn.

Forfour
De Forfour is terug, maar in tegenstelling tot de vorige versie positioneert de nieuweling zich eerder als een langere versie van de Fortwo. Hij biedt plaats aan vier passagiers en heeft een lengte van 3,49 meter. De draaicirkel komt uit op 8,65 meter.

Motoren
Voor het eerst zal de kleine bolide beschikbaar zijn met een 1 liter blok van 71 pk of een 0,9 liter met turbo van 90 pk. Die laatste wordt overgenomen van Renault. Ook een 60 pk versie zal beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de vorige generatie is er (voorlopig?) geen sprake van een diesel. Dat zou dan weer gecompenseerd kunnen worden door een elektrisch aangedreven versie die in de pijplijn zou zitten.

Uitrusting
De trage automatische versnellingsbak zien we niet meer terug. Smart rust beide modellen uit met een manuele vijfversnellingsbak of een automatische zesversnellingsbak met dubbele ontkoppeling. Komen die niet uit de rekken van Renault? Qua veiligheid zijn er drie opvallende nieuwigheden: een systeem dat de effecten van zijwind opvangt, een systeem dat waarschuwt voor frontale botsingen en voor het afwijken van je baanvak.

Multimedia
Je kan je smartphone koppelen aan het multimedia-systeem en als je budget het toelaat, kun je kiezen voor het volledige multimedia-pakket. Dat komt rechtstreeks van bij Renault, want het is niet meer of niet minder dan het befaamde R-Link systeem.

Eerste indruk
Voor een eerste test moeten we nog wachten tot november maar we konden al wel even plaats nemen achter het stuur. De nieuwe Smart voelt vooral meer ‘auto’ aan en de afwerking ging er stevig op vooruit, mede dankzij de originele en verzorgde materialen. Het interieur maakt bovendien duidelijk dat deze wagen zich volop richt naar de jongere generatie.

De samenwerking met Renault is ‘m duidelijk aan te zien. Heel wat onderdelen zijn herkenbaar voor de Renault-rijder. Dat is in de Smart geen bezwaar want het geheel toont homogeen.

De Forfour dan, die biedt wel plaats aan vier inzittenden maar de achterste passagiers zijn beter niet te breed bemeten. De daklijn laat nog wel toe om volwassen neer te poten, maar aan de beenruimte wordt het toch erg krap.

Laatste punt: de rijhouding! Die is eindelijk ook geschikt voor mensen met een iets grotere lengte zodat die niet langer het gevoel hebben dat ze eerst drie ruggenwervels er tussenuit moeten nemen om comfortabel achter het stuur te kunnen zitten.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km