Volgens cijfers van de Europese Commissie zou Volkswagen 80 procent van de modellen met sjoemelsoftware terug hebben aangepast. Toch is er nog een groot verschil tussen de landen die de correctie hebben laten uitvoeren.

Jean-François Christiaens
17/07/2018

De Europese Commissie zegt verheugd te zijn dat Volkswagen “grotendeels zijn belofte te hebben gehouden tegenover de Europese klanten die getroffen werden door het schandaal van de sjoemelsoftware”. Cijfers van de Commissie zeggen dat 80 procent van de 8,5 miljoen auto’s met frauduleuze software hersteld zouden zijn.

Vooral Duitsland

Europees commissaris voor consumentenrechten Vera Jourova betreurt echter de grote verschillen tussen de Europese landen. Ze zegt dat in Duitsland 96 procent van de auto’s met sjoemelsoftware al hersteld werden, tegenover amper 36 procent in Roemenië. Ze betreurt ook het “denk klein”-principe van Volkswagen, als referentie naar de slogan van het Duitse merk om de Kever te promoten, doordat het merk zich beperkt tot het wettelijke minimum.

Geen transparantie

De Commissie heeft ook kritiek op het gebrek aan transparantie over de garanties die Volkswagen voor de herstelling geeft, en zegt dat “het bedrijf geen volledige en duidelijke garantie geeft bij problemen na de herstellingen”. Wel keurt de Commissie de beslissing van Volkswagen goed om een gratis update voor de getroffen modellen aan te bieden tot 2020.

Bron: AFP
Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.