Volkswagen lanceert een nieuwe merk in de VS: Scout

Een gekende naam voor een merk dat stoere elektrische 4x4’s moet gaan bouwen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 12 mei 2022
  • Lancering
  • 2.070 weergaven

De Volkswagen-groep gaat voluit voor elektrische mobiliteit. In Europa kondigde het op korte termijn de bouw van een Spaanse Gigafactory voor batterijen aan en een trio van compacte elektrische stadswagens. In de Verenigde Staten moet alles groter, dus daar wil het bedrijf tegen 2026 een elektrische pick-up en een stoere elektrische offroader. Het haalt daarvoor een oude naam van onder het stof, Scout. Niet van de avontuurlijke Skoda-uitvoeringen, maar wel van een iconisch model van het sinds 1985 verdwenen Amerikaanse merk International Harvester.

Wild West

Dat Volkswagen voor zijn avontuurlijke elektrische modellen een apart merk opricht is opmerkelijk. Maar de nieuwe modellen staan dan ook een beetje los van de rest van het VW-aanbod. Ze worden ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in de Verenigde Staten en voor de Verenigde Staten op een “nieuw technisch platformconcept dat zorgt voor nieuwe pick-up en RUV-geloofwaardigheid die verder gaat dan het bestaande portfolio van de Volkswagen Group.”

Die RUV of R-SUV , waarbij de R staat voor ‘rugged’ of ruig om hem te onderscheiden van SUV’s, is een robuuster voertuig met echte offroad-kwaliteiten. Het feit dat VW het heeft over een “nieuw technisch platformconcept” doet vermoeden dat de Scout-modellen niet op één van de gekende elektrische platformen van de groep zal staan (MEB, MEB-short of PPE), maar wel op een volledig nieuw platform. Misschien wordt het wel een soort ladderchassis met geïntegreerde batterijen, zoals bij de Ford F-150 Lightning of de modellen van Rivian. Het design van de twee schetsen doet in elk geval denken aan Rivian voor de pick-up en de Ford bronco voor de SUV/RUV.

Scout? 

De naam voor het nieuwe merk werd vorig jaar door Volkswagen gekocht. De Scout was een utilitair personenwagenmodel dat tussen 1961 en 1980 gebouwd werd door International Harvester, dat voordien vooral landbouwvoertuigen en vrachtwagens bouwde. Het was een concurrent voor Jeep-modellen en een voorloper van meer luxueuze SUV’s. Met zijn herkenbare look en stevige bouw kent de oorspronkelijke Scout vandaag heel wat fans aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Misschien de uitstraling die VW nodig heeft om het te maken in dat segment. 


Volgend jaar worden de eerste prototypes van Scout als nieuw merk voorgesteld. De assemblage moet in 2026 een feit zijn.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 11.200
2014
101.631 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km