Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 24 maart 2023
  • Divers

Voor liefhebbers was het wachten haast ondraaglijk: Volkswagen was afwezig in het segment van de compacte hatchbacks en beloofde aan zijn trouwe klanten een hete Polo die zich kon meten met de beste GTI’s van het moment. In 1985 toont VW daadwerkelijk een conceptversie van een Polo coupé met compressor op het autosalon van Frankfurt. De fans werden er wild van en hoopten op een snelle productie, vooral omdat een prototype van het model een record wist te vestigen door 5.000 km op 24 uur af te leggen. Dat is een gemiddelde van meer dan 208 km/u, inclusief pitstops om te tanken! Niet slecht voor een Polo. Na deze prestatie lanceerde Volkswagen de Polo Cup, waarbij de motoren door diezelfde compressor werden geblazen. Maar er was nog steeds geen productiewagen...

3 jaar later

Voor het productiemodel was het nog wachten tot de herfst van 1988, met een genummerde reeks van 500 exemplaren voor een verschrikkelijk hoge prijs. De klanten verloren hun geduld, maar in 1991 werd de 6-jarige wachttijd eindelijk beloond door de productieversie van de Polo G40! Aan de buitenkant blijft de sportieve Polo erg discreet: een kleine spoiler, wat logo’s, een rood lijntje, BBS-velgen en wielkastverbreders uit plastic. De buren zullen er niet van opkijken. En aan boord waren de wijzigingen nog subtieler.

115 pk voor een 1.3!

Maar onder de motorkap compenseert Volkswagen de kleine cilinderinhoud van het model met een compressor, die deze 1,3 liter-viercilinder in staat stelt om 115 pk te leveren, en vooral 150 Nm aan koppel! Daarmee gewapend, kan de Polo G40 bijna 200 km/u rijden en legt hij de 0 tot 100 km/u af in ongeveer 8 seconden. Zeer mooie prestaties, gekoppeld aan een goede betrouwbaarheid - als de wagen correct wordt onderhouden.

Polo G40 tweedehandsprijs

Vandaag is het een heuse opgave om een tweedehands Polo G40 te vinden in perfecte originele staat. Verwacht je ook niet aan de efficiëntie van een moderne sportieveling, het chassis is niet zo verzorgd als dat van een zekere Franse leeuw... Maar de Polo heeft als troeven zijn zeldzaamheid, een goede bouwkwaliteit en een origineel motorconcept! Je zou hem moeten kunnen vinden voor minder dan 10.000 euro, maar daarvoor zal je ongetwijfeld moeten uitwijken naar het buitenland. Goede jacht!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Volkswagen Polo? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Volkswagen Polo-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Blue Shadow put inspiratie uit… de ruimte!

Slechts 62 exemplaren zullen geassembleerd worden.

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Scoop: de Skoda Superb betrapt in Oostenrijk

Terwijl onze spionnen de berline ‘in zijn eentje’ konden fotograferen in de Oostenrijkse Alpen, was de Combi breakuitvoering er niet alleen...

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Win een exclusieve, onvergetelijke off-road dag!

Wij nodigen je graag uit voor een unieke, avontuurlijke dag met de nieuwe Ford Ranger en Ford Bronco!

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km