Volvo EX30: alles wat we al weten

Op iets minder dan een week van zijn presentatie is dit wat we al weten over de aanstaande kleine elektrische SUV van Volvo, en wat we ons inbeelden op basis van deze informatie.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 02 juni 2023
  • Toekomst

De compacte elektrische SUV EX30 wordt een belangrijke voor Volvo. Zoals zijn cijfer aangeeft, wordt het het instapmodel van het gamma van de constructeur, een rol die de C30 enkele jaren geleden op zich nam. Hij komt dus onder de huidige 4,4 m lange XC40 te staan. Qua look heeft Volvo nog niet alles onthuld van de EX30, maar het is duidelijk dat zijn design rechtstreeks afgeleid zal zijn van dat van zijn grote broer EX90. Aan boord zien we echter wel al dat de kleine SUV enkel een centraal display krijgt van 12,3 inch. Traditionele tellers, al dan niet digitaal, zijn er dus niet te vinden.

Slim gebouwd

Dankzij de aanwezigheid van een soundbar over de hele breedte van het dashboard onder de voorruit, heeft de EX30 ook geen andere luidsprekers meer. Daarmee wordt er plaats vrijgemaakt voor talrijke en handige opbergvakken doorheen de cabine. Wat de gebruike materialen betreft, staat Volvo er natuurlijk op dat ze duurzaam zijn, en dit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het aluminium, het staal en het plastic dat wordt gebruikt voor de carrosserie komt namelijk van gerecycleerde materialen. En wie Volvo zegt, zegt ook veiligheid, een regel waar de EX30 geen uitzondering op vormt. De kleine elektrische SUV heeft onder meer een nieuwe sensor achter het stuur die oog- en gezichtsbewegingen kan volgen. Zo kan de auto zien of zijn bestuurder afgeleid, slaperig of niet aan het opletten is.

Meer dan 400 km rijbereik?

Ondanks zijn Zweedse afkomst, wordt deze Volvo EX30 in China gebouwd en rust hij op het SEA-platform van de Geely-groep. Een platform dat ook al te vinden is onder de Zeekr X en de Smart #1. Momenteel kennen we echter enkel de technische details van die laatste. In zijn goedkoopste versie heeft de Smart #1 een batterij van 66 kWh, een motor op de achteras van 272 pk en een maximaal rijbereik van 420 km. We vermoeden dat die cijfers dichtbij die van de Volvo EX30 zullen liggen, net als zijn prijzen...

Afspraak op 7 juni

De Smart #1 is voorlopig nog het enige SEA-model dat reeds op de markt is, met een vanafprijs van 40.495 euro. Dat is inderdaad zo'n 10.000 euro goedkoper dan een elektrische Volvo XC40. We vermoeden dus dat Volvo een vergelijkbaar tarief zal vragen voor zijn EX30. Maar om hem toegankelijker te maken voor een jonger publiek, is het Zweedse merk van plan een abonnementsformule op poten te zetten waarin alles zit inbegrepen, met "de flexibiliteit, de verzekering en de pechhulp van Care by Volvo". Interesse? Dan moet je nog even wachten, tot 7 juni, wanneer het model officieel wordt gepresenteerd om meer te weten te komen. Maar geen zorgen, wij zullen er zijn!

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben je op zoek naar een Volvo? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Volvo-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km