Volvo test draadloos opladen met de XC40 Recharge

In samenwerking met een Zweeds taxibedrijf bekijkt Volvo in Gotenburg of auto’s draadloos opladen haalbaar is.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 04 maart 2022
  • Toekomst

Laden via inductie kennen we al voor smartphones, maar voor auto’s is de technologie nog in ontwikkeling. Eerder kondigde Continental al aan dat het een systeem op de markt brengt, en nu doet Volvo praktijktests met een gelijkaardig systeem. Het werkt daarvoor samen met CabOnline, de grootste taxioperator in Scandinavië. De test kadert in het ‘Green City Zone’-project dat het transport in Gotenburg tegen 2030 emissievrij wil krijgen.

Concreet

CabOnline krijgt een kleine vloot van elektrische Volvo’s XC40 Recharge ter beschikking die uitgerust zijn met het inductielaadsysteem en ingezet zullen worden als taxi. Wanneer de auto’s parkeren bij één van de plekken uitgerust met een draadloze laadzone van Momentum Dynamics, waarbij het correct plaatsen van de auto begeleid wordt door de 360° camera van de XC40, begint het opladen automatisch, zonder te moeten uitstappen en inpluggen. En dat is handig voor de taxi’s, die vaak voor kortere periodes stoppen wanneer ze wachten op een volgende klant. Op die manier wordt gedurende de dag regelmatig extra stroom geleverd aan de batterij. Het systeem levert een laadvermogen van 40 kW.

De taxi’s zullen drie jaar lang meer dan 12 uur per dag gebruikt worden en daarbij zo’n 100.000 kilometer per jaar op de teller zetten. Daarmee wil Volvo naast het oplaadsysteem ook de duurzaamheid van zijn elektrische auto’s testen voor continu commercieel gebruik.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Volvo.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km