Een correct uitgevoerde noodstop kan een aanrijding vermijden of de schade bij een aanrijding drastisch verminderen. Toch hebben vier op de vijf jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald nooit een noodstop geoefend tijdens de rijopleiding. Bijna twee op de drie jongeren schat de remafstand verkeerd in, zo leert onderzoek van Ford en VAB.
Wim Bervoets
11/09/2017 15:35:29

Autoconstructeur Ford vroeg aan 463 deelnemers van zijn vervolmakingscursus Ford Driving Skills For Life, gericht op jongeren tussen 18 en 24 jaar die net hun rijbewijs hebben gehaald, naar hun ervaringen met een correct uitgevoerde noodstop.

Remafstand onderschat

82% van de deelnemers aan de Ford-rijopleiding had op voorhand nog nooit een noodstop geoefend. Toch kreeg 83% van de deelnemers op de openbare weg al eens te maken met een situatie waarin ze een noodstop moesten uitvoeren.

Ook mobiliteitsorganisatie VAB vroeg bijna 2.500 jongeren die leren rijden of net hun rijbewijs hebben gehaald naar hun ervaringen met een noodstop. 71% van hen onderschat de remafstand die nodig is bij een noodstop. Slechts 46% weet dat de remafstand toeneemt op nat wegdek.

Ford nam de proef op de som en liet 32 jongeren een noodstop uitvoeren. Slechts vijf jongeren slaagden erin om een realistische en correcte remafstand te behalen. Wie uitleg kreeg over het ABS-systeem en hoe het correct te gebruiken, deed bij een tweede poging beter maar haalde vaak de vooropgestelde afstand nog steeds niet.

Jongeren willen oefenen

97% van de deelnemers aan Ford Driving Skills For Life vindt de noodstop een essentieel onderdeel van de rijopleiding. VAB becijferde dat 91% van de jongeren een noodstop een belangrijk onderdeel van de rijopleiding vindt. Vandaag maakt een noodstop geen deel uit van de rijopleiding of het praktische rijexamen.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.