Waarom Fiat in Europa geen grote toekomst meer heeft

Het Italiaanse automerk Fiat is op het oude continent geen grote toekomst meer beschoren. Dat liet Fiat Chrysler Automobiles-CEO Sergio Marchionne zich ontvallen tijdens het salon van Genève. Marchionne wil zijn aandacht liever richten op groeimerken Alfa Romeo en Jeep.

  • Bervoets Wim
  • 13 maart 2018

Het lijkt ondenkbaar voor een merk dat al decennialang verweven is met de Europese autosector. Maar volgens Sergio Marchionne, CEO van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) loont het de moeite niet om nog fors te investeren in het merk Fiat. “We mogen niet emotioneel doen: de relevantie van Fiat is afgenomen”, zei Marchionne in Genève.

Succesmodel

De Italiaanse constructeur is traditioneel sterk vertegenwoordigd in het A-segment, het segment van de compacte stadsauto’s. Met de 500 lanceerde Fiat in 2007 bijvoorbeeld een succesmodel dat vandaag, meer dan tien jaar later, nog steeds in de catalogus staat. “Ook de Panda blijft interessant”, aldus Marchionne. Toch liggen de winstmarges van andere FCA-merken als Alfa Romeo en Jeep hoger.

In andere segmenten heeft Fiat het moeilijker. De Punto leidt een bestaan in de schaduw, met fundamenten die teruggaan tot 2005. De Tipo levert dan weer niet het verhoopte succes op. Dat is ook Marchionne opgevallen: “We moeten ons bij de Punto afvragen of het wel slim is om veel te investeren in een klein marktaandeel in een overbevolkt segment.”

Latijns-Amerika

De CEO van Fiat Chrysler Automobiles ziet de toekomst voor het Italiaanse merk eerder in Latijns-Amerika, waar Fiat nog wel een stevige voet aan de grond heeft. “Het aanbod in Europa zal zich dan eerder beperken tot het 500-gamma, inclusief de 500L en 500X”, aldus Marchionne.

SUV?

Brengt een SUV dan niet de redding voor Fiat, zoals het voor Alfa Romeo heeft gedaan? Hoewel Marchionne voorspelt dat SUV’s tegen 2022 meer dan 40% van de autoverkoop zullen uitmaken, ziet hij daar geen heil in. FCA telt immers nog het Amerikaanse merk Jeep in zijn portfolio, dat het de laatste jaren opnieuw in de markt heeft gezet als SUV-specialist. “Fiat omvormen tot iets wat we al met Jeep hebben, heeft geen zin.”

En dan is er nog de uitstootuitdaging: FCA blijft relatief stil als het aankomt op zijn strategie voor de steeds strenger wordende CO2-normen. Marchionne geeft wellicht meer informatie op 1 juni, wanneer hij de FCA-strategie voor de volgende vier jaar uit de doeken doet.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km