Op de veiling van RM Sotheby’s in Monterey staan niet alleen prestigieuze oldtimers. Ook “gewonere” auto’s… die daarom niet betaalbaarder zijn.

Francois Piette
17/08/2017 9:46:50

De laatste tien jaar vallen microcars steeds meer in de smaak. Daardoor is hun waarde astronomisch toegenomen. Van die microcars is de Peel P50 wellicht de meest gegeerde: volgens Guinness World Records is het de kleinste productieauto ter wereld. Hij kreeg een hoofdrol in een uitzending van Top Gear, waar Jeremy Clarkson hem door de BBC-kantoren stuurde.

Cilinderinhoud: 0,049 liter

Eind jaren 40 richtte een zekere Cyril Cannell Peel Engineering op. Oorspronkelijk produceerde zijn bedrijf met glasvezel versterkt plastic voor de scheepvaart en enkele autoconstructeurs. Daarna spitste het zich pas toe op kleine auto’s. De Peel P50 haalde 60 km/u dankzij zijn kleine scootermotor. De tweetakt-eencilinder van 49 cc produceerde 4,5 pk en was gekoppeld aan een manuele drieversnellingsbak zonder achteruitversnelling. Om achteruit te rijden, moest de chauffeur uitstappen en de Peel via de bumper opheffen om hem te verplaatsen.

Minder duur dan wandelen

De advertenties uit die tijd waren heerlijk typisch: de auto kon “één persoon en een boodschappentas” vervoeren, en was “bijna minder duur dan wandelen”. Met een gemiddeld verbruik van 3 l/100 km en een prijs van 199 pond was de Peel P50 alvast aanzienlijk minder duur dan nu.

Nog 30 exemplaren

De auto werd voorgesteld op het salon van Londen in 1962, en tot 1965 werden er amper 47 exemplaren gebouwd. Experts schatten dat er nog een 30-tal exemplaren overblijft. Dit model heeft 4 vorige eigenaars en werd nieuw verkocht in het zuiden van Londen. Daarna werd deze Peel uitgevoerd naar de VS.

Update: deze microcar leverde uiteindelijk meer dan... € 140.000 op!


Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.