We leren het niet: 1 op 4 Belgen rijdt nog steeds nadat hij teveel gedronken heeft

Een op de vier Belgische bestuurders heeft de afgelopen maand gereden nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. Dat blijkt uit de resultaten van de wereldwijde ESRA-enquête die dinsdag op een congres in Brussel voorgesteld worden. De studie legt volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias "ontzettend veel pijnpunten bloot in onze verkeersveiligheidsmentaliteit".

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 18 juni 2019

De ESRA-studie is een wereldwijde enquête in 32 landen over verkeersveiligheid onder leiding van Vias Institute. In België werd een representatief staal van 2.000 weggebruikers bevraagd.

Slechtste leerling van de klas

Uit de enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders (24%) aangeeft de laatste maand gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke limiet zaten. Daarmee scoren we niet alleen veel slechter dan het Europese gemiddelde (13%), maar doen we het vooral het allerslechtste van de 32 bevraagde landen. Het verschil met de beste leerlingen van de klas Hongarije (4%), Finland (4%) en Polen (6%) is erg groot. Maar ook ten opzichte van buurlanden zoals Nederland (9%) en Duitsland (9%) blijkt duidelijk dat onze mentaliteit ten opzichte van alcohol achter het stuur nog veel te laks is, zegt Vias.

Drinken en fietsen

Niet alleen automobilisten rijden rond onder invloed van alcohol. Ook kwetsbare weggebruikers doen dat. Vooral bij fietsers is het probleem groter in ons land dan elders in Europa. 28% zegt in de afgelopen maand met een glaasje te veel op met de fiets gereden te hebben. Het Europees gemiddelde bedraagt 17%. Een op de vier Belgische bestuurders (24%) is overigens de afgelopen twaalf maanden door de politie gecontroleerd op alcohol achter het stuur. In Europa ligt dat gemiddelde op 18%.

Cannabis

Volgens Vias zijn drugs een steeds groter wordend probleem achter het stuur, zeker bij jongeren. Een op de zeven Belgische jongeren (14%) geeft toe in de laatste maand gereden te hebben één uur na het nemen van illegale drugs. Cannabis de meest gebruikte drug achter het stuur.

Overdreven snelheid

Ondanks de toename van de snelheidscontroles in heel het land en een duidelijke stijging van het aantal boetes voor snelheidsovertredingen blijft snelheid een groot probleem op onze wegen. 68% van de Belgen zegt in de afgelopen maand sneller gereden te hebben dan de wettelijke limiet op de autosnelwegen. Het Europees gemiddelde is 62%.

Telefoon achter het stuur

Nog een pijnpunt: meer dan één op de vier Belgische bestuurders (28%) geeft toe in de afgelopen maand mails of berichten op sociale media gelezen of verstuurd te hebben achter het stuur. Daarmee doen we het iets slechter dan de rest van Europa (24%). Een op de vijf Belgische bestuurders (22%) deed ook nog een telefoontje met de gsm in de hand.

Positief

Maar er is ook een beetje positief nieuws: de laatste gedragsmeting van Vias gaf al aan dat we steeds vaker vooraan en achteraan de gordel dragen. Toch zeggen drie op de tien passagiers (30%) dat ze hun gordel wel eens niet gedragen hebben als ze achterin plaatsnamen in de wagen. Daarmee doen we het wel beduidend beter dan het Europese gemiddelde (36%).

Bob-campagne

Voor de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zou een bob-campagne het hele jaar moeten lopen om mensen bewust te houden van de alcoholproblematiek in het verkeer. "We moeten blijven inzetten op de verhoging van de pakkans in combinatie met campagnes", aldus VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. "Dit is naar onze mening de beste remedie.”

“Geen echte verkeersveiligheidscultuur”

"Wij zijn een volk dat houdt van lekker eten en drinken en dat moet ook zo blijven", zegt Vlaams minister Ben Weyts. "Maar bijvoorbeeld in Scandinavische landen zie je veel meer een mentaliteit waarbij rijden en drinken absoluut onverenigbaar zijn en daar zitten wij helaas nog niet. Het ontbreekt ons in Vlaanderen nog altijd aan een echte verkeersveiligheidscultuur." Volgens minister Weyts kan de mentaliteit veranderd worden met controles én ook met sensibilisering. "We zien gelukkig ook positieve signalen, want de gevaarlijke combinatie van rijden en drinken is er cultureel een beetje aan het uitgroeien bij jongere generaties."

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Foto's ©: Belga / Jonas Hamers. Source ©: Belga.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: BMW 7 Reeks E38, de beste 7 Reeks!

Vergeten model: BMW 7 Reeks E38, de beste 7 Reeks!

De 7 Reeks verscheen in 1977 voor het eerst op het podium als vlaggenschip van BMW en raakte al snel bekend voor zijn comfort en sportiviteit. Maar het hoogtepunt kwam pas in 1994 met generatie E38, die door heel wat liefhebbers als de beste van zijn soort wordt beschouwd!

Dit is de Lamborghini Revuelto met zijn 1.015 pk sterke V12!

Dit is de Lamborghini Revuelto met zijn 1.015 pk sterke V12!

De eerste plug-inhybride van Lamborghini behoudt zijn atmosferische V12, maar krijgt daarbovenop 3 elektromotoren om binnen de 2,5 seconden naar 100 km/u te stuiven!

Kia EV9: tot 541 km rijbereik

Kia EV9: tot 541 km rijbereik

De Kia EV9 zal in 3 versies worden aangeboden, met een batterijcapaciteit tot 99,8 kWh en een maximaal vermogen van 283 kW (385 pk) en 700 Nm, waarmee de 100 km/u wordt bereikt in amper 5,3 seconden!

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker wil een impact maken met zijn elektrische SUV Ocean. De ‘Extreme’-versie krijgt een WLTP-autonomie van 707 km, “de grootste actieradius van alle batterij-elektrische SUV’s in Europa”.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km