Zo ver geraken deze 21 nieuwe EV’s echt

De Noorse automobilistenbond NAF heeft van 21 nieuwe elektrische auto’s de batterij he-le-maal leeggereden om te zien hoe ver ze echt geraken. De cijfers zijn bemoedigend…
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 10 juni 2021
  • Elektrisch
  • 3.081 weergaven

De Norges Automobil Forbund (Noorse autobond of NAF) heeft liefst 21 nieuwe elektrische automodellen helemaal leeggereden tot wanneer de batterij het opgaf om te zien hoe ver ze echt geraken. Daarbij is alles eraan gedaan om de omstandigheden zo gelijk mogelijk te maken voor alle wagens: de cabine of batterij werden niet voorverwarmd, alle tests werden op dezelfde dag en op dezelfde route getest met een vergelijkbare rijstijl en de klimaatregeling stond overal op dezelfde temperatuur afgesteld. Het traject bestond uit een mengeling van stadswegen, buitenwegen en snelwegen, met snelheden van tot 110 km/u. Alle wagens hebben minstens één bergpas moeten overwinnen, en de modellen met het meeste bereik hebben er zelfs drie moeten oversteken. De temperatuur lag tussen de 20 en de 25 graden Celsius.

Amerikanen boven

Wie op zoek is naar het model met het grootste reële rijbereik, moet gaan voor de Ford Mustang Mach-E Long Range RWD, waarvan de batterij pas na 617,9 kilometer de handdoek in de ring gooide – bijna exact even veel als wat de WLTP-tests voorspellen (610 kilometer). Samen met de Tesla Model 3 Long Range (612 kilometer reëel, 560 kilometer WLTP) was de Mustang de enige die de kaap van de 600 kilometer wist te overschrijden, of toch in zijn achterwielaangedreven variant. Wie vierwielaandrijving kiest in de Mustang, ziet het bereik zakken naar 551,9 kilometer reëel. Van de 21 geteste modellen zijn er 10 die meer dan 500 echte kilometers halen en nog eens 6 die de kaap van de 400 kilometer overschrijden.

Japanners laatst

Aan de staart bungelen opvallend genoeg twee Japanners: de Honda e (236,2 kilometer) en Mazda MX-30 (219,6 kilometer) geraken maar net over de 200 kilometer, terwijl alle 19 andere modellen het minstens 300 kilometer uitzingen.

Een andere opvallende conclusie: bijna alle auto’s deden beter dan hun voorspelde WLTP-bereik. Soms maar een handvol kilometer, soms meer dan 100 kilometer – zoals de BMW iX3 (556,2 in plaats van 450 kilometer of 20 procent meer). Enkel de Polestar 2, Citroën ë-C4 en Xpeng G3 bleven achter op de fabrieksbeloften, al kwamen ze wel in de buurt: respectievelijk 3 kilometer, 5 kilometer en 12,1 kilometer minder dan beloofd.

De gedetailleerde resultaten vind je op de website van de NAF.

Op zoek naar een elektrische wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische wagen? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor elektrische wagens nu hier:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

Brabus buigt zich over de EQS om hem een groter rijbereik te geven!

En hij krijgt geen extra vermogen, wat zeldzaam is bij de tuner! Zijn koetswerk krijgt daarentegen wel een speciale behandeling…

Vergeten model: Mitsubishi Pajero I, de prijzen van de Koning van de Dakar exploderen!

Vergeten model: Mitsubishi Pajero I, de prijzen van de Koning van de Dakar exploderen!

Vind je moderne SUV’s saai? Wat denk je dan van een échte 4x4, een rechttoe rechtaan offroader? Een model waarvan de naam respect afdwingt en waarvan het palmares onder andere twee overwinningen in de Parijs-Dakar telt? Ga er dan nu voor, nu het nog kan: de prijzen van de eerste generatie van de Pitsubishi Pajero, de L040, exploderen!

De Tesla Cybertruck en Semi komen binnenkort!

De Tesla Cybertruck en Semi komen binnenkort!

Dat heeft Elon Musk bevestigd op Twitter

De nieuwe Lamborghini Urus is de snelste op de Pikes Peak!

De nieuwe Lamborghini Urus is de snelste op de Pikes Peak!

De volgende generatie van de Italiaanse SUV werkte de 20 km van het tracé af in 10:32.064 minuten.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Deze bureaustoel werd ontworpen door Mercedes-AMG

Deze bureaustoel werd ontworpen door Mercedes-AMG

Een rivaal voor het "The Rival Rig" concept dat BMW ontwikkelde.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km