Zoals verwacht: Nederlandse verkoop Tesla Model 3 gekelderd

Nadat de Tesla Model 3 maanden aan een stuk de bestverkochte auto van Nederland was, is het succes nu ineens voorbij. Al hadden we dat ook voorspeld.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 31 januari 2020
  • Elektrisch

Nederland leek vorig jaar massaal in katzwijm te vallen voor de Tesla Model 3, want de verkoopcijfers van de Amerikaanse elektroberline liepen als een tierelier. Drie maand lang was de nochtans niet goedkope vierdeurs de bestverkochte auto van Nederland en er zijn zelfs meer Tesla’s ingeschreven bij onze noorderburen dan in het EV-gekke Noorwegen. Maar toen we daarover berichtten, waarschuwden we zelf al dat het succes van korte duur zou zijn. En onze voorspelling is uitgekomen.

Fiscaal effect

De reden daarvoor is eenvoudig: tot 31 december 2019 genoten bedrijfswagenrijders die voor een EV kozen een laag tarief voor de zogenaamde bijtelling, die je ruwweg kan vergelijken met ons VAA. Op 1 januari zijn de voorwaarden echter veel strenger geworden, waardoor de Model 3 niet meer zo gunstig is als voordien. Met andere woorden: iedereen die een Tesla overwoog, heeft die nog snel voor het eind van het jaar gekocht. Dat leidt deze maand dus logischerwijze tot een sterk gedaalde vraag: in december 2019 zijn in Nederland 12.120 Model 3’s ingeschreven, vandaag staat de teller voor januari op… 42 exemplaren. Tesla is ook niet achterlijk een heeft dat zien aankomen, waardoor het voor dit jaarbegin veel minder Model 3’s voor de Nederlandse markt heeft gereserveerd.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km