Zoveel elektrisch rijbereik kosten dakaccessoires of aanhangwagens

De Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC deed de test en gebruikte daarbij een Kia EV6.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 26 augustus 2022
  • Elektrisch

Het WLTP-rijbereik van een elektrische auto en het werkelijke rijbereik durven al eens sterk verschillen. Logisch, want gezien hun efficiëntie hebben verschillende omstandigheden een sterke impact op het verbruik. De temperatuur bijvoorbeeld, maar ook extra gewicht of aerodynamische beperkingen als een fietsendrager, dakkoffer of daktent, of een aanhangwagen. De Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC berekende hoeveel precies.

Tot 103% extra verbruik!

Als testwagen koos ADAC voor de Europese auto van het jaar, de Kia EV6, maar ook auto's met verbrandingsmotor verbruiken natuurlijk meer met accessoires gemonteerd. Aan een snelheid van 120 km/u verbruikte de Kia gemiddeld 20,6 kWh/100km, een referentiewaarde om te vergelijken met het verbruik op dezelfde route met een waaier aan accessoires. En dat leverde sterk afwijkende resultaten op. Een gewone dakdrager zonder er iets op gemonteerd, leverde een meerverbruik van 5% op, terwijl een dakkoffer 14% extra verbruikte en een daktent 33% meer, net als twee fietsen op het dak. Diezelfde twee fietsen op de trekhaak is een beter idee, met een meerverbruik van 14%.

Monteer je een aanhangwagen, dan zorgt vooral de combinatie van een slechtere stroomlijn en extra gewicht voor een stevig meerverbruik. Terwijl een onbeladen en ongeremde aanhanger slechts 1% meerverbruik oplevert, zorgt een aanhanger met opbouw al voor 24% meer kWh die je erdoor jaagt., en dus ook 24% minder rijbereik. Maar het zwaardere materiaal hakt pas echt in op het verbruik: een paardentrailer vraagt 83 % meer stroom, terwijl een caravan (en dan zelfs nog niet dit exemplaar) maar liefst 103% extra verbruik toevoegt, een verdubbeling!

Conclusie?

De conclusie die we hieruit kunnen trekken? Demonteer overbodige accessoires wanneer je ze niet nodig hebt, verlaag je snelheid om je rijbereik te verhogen en hou rekening met het meerverbruik, de extra laadtijd en -kost wanneer je bijvoorbeeld je vakantieroute met een caravan uitstippelt.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km