Testen

Banden met lijm

Aangezien het winter is, wordt te pas en te onpas gesproken over winterbanden. Maar de lente nadert met rasse schreden, dus leek het ons nuttig om al even naar de zomerbanden te kijken. We hebben twee banden getest, allebei van Dunlop, tijdens een sportief programma op het Ascari-circuit. Het is eens iets anders.
 • Piette François
 • 20 februari 2012
 • AC
 • 322 weergaven
Voor- en nadelen
 • Sport maxx race aangepast voor circuit
 • Veelzijdige en vooruitstrevende sport maxx rt
 • Sport maxx race delicaat in de regen

Verbruik en glijpartijen

In een wereld waarin politieke correctheid de debatten domineert, wordt alleen nog gesproken over brandstofbesparing en veiligheid op gladde wegen. Resultaat: als het over banden gaat, komen meestal de eco- of winterbanden aan bod. Die laten we nu even links liggen om terug te keren naar rubber voor de echte autopassie. Dunlop presenteert trots twee nieuwe sportieve banden.

Beperkingen van rubber

De ingenieurs staan vandaag voor gigantische uitdagingen. Een band moet tegenwoordig aan talloze verwachtingen voldoen, zoals het verminderen van het verbruik (en dus de CO2-uitstoot), het verkorten van de remafstand, het verhogen van de grip op droog en nat wegdek, het verminderen van rijgeluiden, enzovoort. Kortom, een bestek dat soms tegenstrijdig is en de ontwerpers grijze haren bezorgt maar tegelijk enorme vooruitgang teweegbrengt.

Sportwagens boomen

Het is een feit: sportieve wagens verkopen steeds beter. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers en … de fabrikanten, die hierin potentieel zien. Gesterkt door die vaststelling besloot Dunlop twee nieuwe banden te commercialiseren: de Sport Maxx R, voor 100 procent gebruik op de weg, en de Sport Maxx Race voor 80 procent gebruik op de weg en 20 procent op het circuit. Ik zie liefhebbers van het betere bochtenwerk al warm worden.

Sport Maxx RT

De Sport Maxx RT is beschikbaar met diameter 16 tot 18 duim en moest voldoen aan een stevig bestek: zijn toekomstige gebruikers verwachten een lange levensduur, een uitstekende grip, een elegante stijl en een laag verbruik. Kortom, grote uitdagingen. Vier technologieën werden ontwikkeld om aan deze verwachtingen te voldoen:

 • Een verstevigd loopvlak dat de remafstand vermindert
 • Het rubbermengsel dat zich aanpast aan het terrein en dus meer grip geeft
 • Een stevige flank voor meer controle en stabiliteit in bochten
 • Een lichte constructie om de rolweerstand te verlagen

Onze ervaringen

De BMW Z4 en Audi S4 uitgerust met deze band dienden als testwagens, niet van de minste. Deze band overtuigt vooral eens de griplimieten gepasseerd zijn (ik heb me niet ingehouden), de drift die volgt is opmerkelijk geleidelijk en het is kinderlijk eenvoudig om de controle te bewaren. Positief is dat de band verbazend veel grip biedt op droog én nat wegdek. Bovendien is de remafstand kort. Ik heb de band ernstig mishandeld op het veeleisende Ascari-circuit en kan je verzekeren dat hij duurzaam is.

Sport Maxx Race

Met deze band kun je hard gaan. Hij is bestemd voor gemengd gebruik (80 % openbare weg, 20 % circuit) en ligt onder meer onder de Mercedes C63 AMG Black Series, Audi TT RS Plus en Porsche 911 GT3 RS. Niets werd vergeten: asymmetrisch profiel, een rubbermengsel geschikt voor elke ondergrond, een goede loopvlakcompound voor stabiliteit bij hoge snelheden, verstevigde groeven voor meer steun in bochten. Kortom, deze band is ontworpen om zowel op de weg als op het circuit te presteren. Als je af en toe een uitstapje naar het circuit plant, is deze Sport Maxx Race ernstig het overwegen waard.

Keerzijde van de medaille: hij heeft zijn beperkingen op een nat wegdek. En dat is toch wel een nadeel gezien het klimaat in ons kleine koninkrijk.

Europees label

We ronden af met goed nieuws voor de consument. De bandenfabrikanten zijn binnenkort verplicht om een Europees label aan te brengen op hun producten. Die informeren de consumenten over de winst die de band oplevert aan de pomp, het gripniveau (vooral op natte ondergrond) en het geluidsniveau. Dat moet de keuze vergemakkelijken.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

In de aanloop naar de lancering van zijn elektrische ‘G’ pakt Mercedes al uit met één van de indrukwekkende kunstjes van zijn ‘tank’.

Vergeten model: Subaru 360, de eerste en de grappigste!

Vergeten model: Subaru 360, de eerste en de grappigste!

Je kan alleen maar sympathie hebben voor de 360, de allereerste door Subaru gecommercialiseerde auto, met zijn grappige looks en belachelijk kleine afmetingen: een lengte van minder dan 3 meter! We vertellen meer over dit vergeten model.

Deze auto verandert van kleur door middel van gedachten

Deze auto verandert van kleur door middel van gedachten

Een futuristisch concept dat ontwikkeld werd door de ingenieurs van BMW en Brainboost.

Lancia herrijst vanaf 2024

Lancia herrijst vanaf 2024

Het Italiaanse merk van de Stellantis-groep lanceert 3 nieuwe modellen vanaf 2024 en gaat voor 50% online verkoop.

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Het is ondertussen twee maanden geleden dat Volkswagen het doek haalde van de elektrische reïncarnatie van zijn legendarische bus. En we kennen eindelijk de prijzen!

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Diesel, Manueel

€ 13.900
2016
113.244 km