Testen

Kia Niro: een nieuw genre crossover!

Nog een nieuwe crossover bij Kia? Ja, maar deze is bijzonder. De Niro is namelijk een crossover die alleen beschikbaar is als hybride. Stap je mee in?
 • Piette François
 • 15 juli 2016
 • Kia
 • 469 weergaven
Voor- en nadelen
 • 7 jaar garantie
 • Afwerking/interieurruimte
 • Dynamisch rijgedrag (18-duimsvelgen)
 • Origineel concept
 • Reëel verbruik (vooral 16-duimsvelgen)
 • Uiterst complete uitrusting
 • Geen ev-modus
 • Geen toerenteller of schakelpeddels
 • Ontoereikende schokdemping
 • Optiepolitiek
 • Parkeerrem
 • Verbruik/uitstoot vergeleken met ioniq en prius (18-duimsvelgen)

Maar waarom dus een hybride crossover? Gewoon omdat de markt vraagt naar compacte, praktische en avontuurlijke auto’s, en naar hybrides. De twee genres kennen steeds meer succes en Kia heeft ze gewoon aan elkaar gekoppeld. Het platform is hetzelfde als dat van de Hyundai Ioniq, en de Niro zal als hybride en als plug-inhybride te krijgen zijn. En een elektrische versie, zoals bij de Ioniq? Die staat niet op het programma, want Kia heeft de Soul EV al, maar zeg nooit nooit…

Hybride offensief

De diesel verliest steeds meer marktaandeel, en dat van benzine neemt toe, maar alternatieve brandstoffen (aardgas, hybride, plug-inhybride, elektrisch, waterstof,…) nemen ook gestaag toe, ook al worden ze in België slechts met mondjesmaat verkocht. Dat verhindert de Koreanen echter niet om hun offensief voort te zetten: binnen enkele weken onthult Kia de Optima Plug-In Hybrid en later de Niro Plug-In Hybrid. Tegen 2020 wil het merk 11 modellen met alternatieve brandstoffen hebben!

Eerder crossover dan SUV

In tegenstelling tot de Sportage, die een rasechte SUV wil zijn, is de Niro eerder een crossover. Naast de relatief beperkte afmetingen (4,355 meter lang) krijgt hij een avontuurlijke look die niet over-the-top is. De stijl valt in de smaak en doet geen afbreuk aan de interieurruimte, die ruim voldoende is voor vier volwassenen, of aan het koffervolume, dat 427 tot 1.425 liter bedraagt, naargelang de positie van de achterbank: neergeklapt of niet.

De kern van de zaak

De Niro deelt zijn techniek met de Ioniq. We vinden er dus een atmosferische 1.6 van 105 pk in terug, die gekoppeld is aan een elektromotor van 32 kW, goed voor een gecombineerd vermogen van 141 pk en 265 Nm koppel. Dat wordt naar de voorwielen gestuurd via een DCT-automaat met dubbele koppeling en zes verzetten.

De Koreanen weten dat een continu variabele transmissie (zoals bij de Prius) minder verbruikt, maar ze wilden een compromis tussen een laag verbruik en rijplezier. Regelmatige lezers weten ongetwijfeld dat een CVT-bak het rijplezier een beetje verknalt tijdens acceleraties, met een zogenaamd “koffiemoleneffect”. Niets van dat alles bij de Niro…

Gesofistikeerde techniek

Om zowel bij de homologatieprocedure als onderweg een interessant verbruik te laten optekenen, bespaarde Kia niet op zaken die het verbruik doen dalen: regeneratieve remmen, een opgeladen (lithium-ion)batterij voor hellingen (gedetecteerd door de GPS) en omgekeerd bij afdalingen, en hulp op het instrumentenpaneel om de rijstijl van de chauffeur aan te passen.

Kia geeft daardoor een CO2-uitstoot op van 89 g/km. Tenminste, met de 16-duimers op ecobanden. De Koreaan kan ook beschikken over 18-duimsvelgen met een sportievere ophanging voor een snediger weggedrag, maar dan stijgt de CO2-uitstoot tot 102 g/km. Aanzienlijk meer dan de Hyundai Ioniq en de Toyota Prius (70 g/km)!

Aan boord

Aan boord is het geen liefde op het eerste gezicht, maar we moeten wel toegeven dat de Koreaan gul is uitgerust, onberispelijk is afgewerkt en een comfortabele interieurruimte biedt. We kunnen hem niet veel verwijten, zeker omdat de zetels aangenaam zitten. Toch een minpunt? Een ouderwetse parkeerrem… die je met de voet bedient.

Onderweg

De goed gedempte aandrijflijn is bijzonder aangenaam in de stad. De overgang tussen elektro- en verbrandingsmotor is onmerkbaar en de auto schakelt continu tussen de twee om een ultralaag verbruik te verzekeren. Zonder EV-modus om volledig elektrisch te rijden hangt de Niro dus af van je rechtervoet.

Om de dynamische aspecten van de nieuwkomer in de verf te zetten, stippelde Kia een testparcours in de bergen uit, in het Catalaanse hinterland. Vreemde keuze voor een hybride, maar onze testwagen toonde potentieel, met 18-duimsvelgen en Michelin Pilot Sport 4-banden. Op dit bochtige wegdek merkten we vooral dat de banden het meeste werk verzetten omdat het chassis iets te weinig gedempt is. Maar de hoeveelheid grip weet ons aangenaam te verrassen!

Minder aangenaam is de motor in zulke situaties: als je de 141 paarden de vrije loop laat, gooit de batterij de handdoek in de ring en blijf je alleen met de 105 pk van de benzinemotor om de 1,5 ton zware auto door de bergen te loodsen. Tel daar een vreemd gespreide versnellingsbak bij, een afwezige toerenteller en schakelpeddels, en je merkt snel dat de motor niet hetzelfde enthousiasme aan de dag legt als de banden. Het verbruik daarentegen…

Iets rustiger

Als we minder de clown uithangen achter het stuur en de Niro vanuit een rustiger oogpunt bekijken, dan vindt de Kia zijn kwaliteiten terug en bouwt hij terug wat reserve op in de batterij. We rijden terug comfortabel en in stilte, en het verbruik daalt pijlsnel. Een gemengd parcours met snelweg en grote wegen op 16-duimers deed ons er zelfs met gemak in slagen onder de 4 l/100 km te duiken!

Prijs

De lanceerprijs kan hoog lijken: € 26.390 voor de Lounge-versie. Maar vergeet niet dat de Niro een hybride met automaat is en dat zijn uitrusting vanaf dit niveau al heel wat noodzakelijke en aangename items omvat: elektrische spiegels, lichtmetalen velgen, automatische koplampen, Bluetooth, elektronische klimaatregeling, rijstrookassistentie,…

Maar volgens de verkoopverwachtingen op de Belgische markt zou 70% van de exemplaren in het Fusion-uitrustingsniveau worden verkocht, die er navigatie aan toevoegt, zetels in half leder half stof, een adaptieve snelheidsregelaar, een regensensor, handenvrij starten,… Voor wie nog meer wil, is er de Sense (€ 32.890) die voorzien is van alles wat je kan bedenken. Dit is de enige versie die met 18-duimsvelgen komt. Het mag mooi klinken op papier, maar daardoor kan de klant niet volledig zijn eigen wagen samenstellen en moet hij dus een afwerkingsniveau hoger voor de gewenste uitrusting.

Besluit

Vergeleken met de traditionele hybrides verrast Kia met een Niro die er als een crossover uitziet. Misschien een vreemde keuze, maar hij combineert stijl, ruimte en een laag verbruik. Er moesten uiteraard compromissen worden gemaakt op verschillende vlakken, en de Niro zal nooit evenveel voldoening bieden als een echte SUV of zo zuinig zijn als een klassieke hybride. Maar het resultaat verdient het om op je prioriteitenlijstje te staan als je een eigentijdse en ecologische auto zoekt.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Gelukkige verjaardag: de Alfa Romeo Giulia wordt 60!

Gelukkige verjaardag: de Alfa Romeo Giulia wordt 60!

De in 1962 geïntroduceerde Giulia is één van de meest herkenbare modellen uit de geschiedenis van het merk.

DS 7: een nieuw, sportiever gezicht!

DS 7: een nieuw, sportiever gezicht!

De Franse premium SUV krijgt een nieuwe kleedje en maakt van de gelegenheid gebruik om een derde plug-in hybride aandrijving aan te bieden met een vermogen van 360 pk!

Video: deze bijzonder speciale Rolls-Royce Phantom telt 6 wielen!

Video: deze bijzonder speciale Rolls-Royce Phantom telt 6 wielen!

Een gekke creatie waarvan er wereldwijd maar één bestaat!

Ook Volkswagen gaat de Porsche 718 bouwen

Ook Volkswagen gaat de Porsche 718 bouwen

De vraag naar de 718 Boxster en Cayman is zo hoog dat Porsche de productie zelf niet kan bijhouden.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

4,0 /5 Test: Toyota GR86, de perfectie benaderd?

Test: Toyota GR86, de perfectie benaderd?

Dit is exact hoe de Japanner van de band had moeten rollen in 2012. Maar er is één ding dat je hem nog kan verwijten…

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

Dynamisch inductieladen: naar een onbeperkt rijbereik?

De resultaten die behaald werden op dit circuit uitgerust met inductielaadlussen zijn bemoedigend.

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Toyota werkt aan een concept met draagbare waterstofcapsules

Toyota werkt aan een concept met draagbare waterstofcapsules

Een project voor de auto-industrie, maar dat ook ruimer toegepast kan worden!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Manueel

€ 22.990
2022
2.720 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km