Testen

Weer op volle kracht

Na één miljoen verkochte exemplaren, werd de Doblo een dagje ouder en begon de verkoop te slinken. Tijd dus om de Doblo wat op te frissen. Hoewel de nieuwe Doblo erg op zijn voorganger lijkt, zijn de veranderingen vrij drastisch.
 • Piette François
 • 21 december 2009
 • Fiat
Voor- en nadelen
 • Bruikbaar volume
 • Esp standaard
 • Koppelrijke motor
 • Leuk weggedrag
 • Start/stop standaard
 • 'camionette'-lijn
 • Bediening van versnellingsbak
 • Bloot metaal in het interieur.

Crisis? Welke crisis? Bij Fiat gaan de verkoop en het marktaandeel omhoog. De Italiaanse constructeur verkeert in blakende gezondheid en groeide in 2009 voor het vijfde jaar op rij. Niets dan blije gezichten dus bij Fiat toen die de pers uitnodigde op zijn hoofdzetel in Turijn om er de nieuwe Doblo te testen. Dat is trouwens één van de weinige wereldpremières op het salon van Brussel. Wie denkt dat het hier om een eenvoudige facelift gaat, heeft het mis. De Doblo is helemaal nieuw en Fiat investeerde niet minder dan 450 miljoen euro in de ontwikkeling.

Vijf of zeven

De nieuwe Doblo rust op het verlengde platform van de Punto Evo, Fiorino en Qubo. In vergelijking met de vorige generatie is de Doblo 15 centimeter langer, maar hij blijft compact met een lengte van 4,39 meter. De wielbasis groeide met 17 centimeter en bedraagt nu 2,75 meter. Genoeg om plaats te bieden aan maximaal zeven inzittenden. Die twee bijkomende zitjes zijn een optie en worden aan haken bevestigd in de bagageruimte. Je kunt ze niet wegklappen in de vloer. Wil je ze verwijderen, dan moet je ze opbergen in jouw garage. De bagageruimte groeide overigens van 750 naar 790 liter. Dat is enorm.

XXL

Drie volwassenen nemen zonder problemen plaats op de brede achterbank van de tweede zitrij. Zowel voor het hoofd, de benen als de schouders is er ruimte zat. Twee zijdelingse schuifdeuren (standaard) geven toegang tot het interieur. Opmerkelijk is dat Fiat een flessenhouder integreerde in de deuren. Doorgaans nemen de rails zo veel plaats in, dat er geen ruimte meer is voor bergvakken.Een ander pluspunt zijn de elektrische ruiten die volledig naar beneden kunnen.
Voorin geniet de bestuurder van een goede rijpositie dankzij de uitgebreide verstelling van de stoel en het stuur, dat trouwens aangenaam aanvoelt. Zoals het hoort in dit segment, zijn opbergvakken alomtegenwoordig. Op de boordplank, in het dak, de deuren of de centrale console: overal kun je wat spullen kwijt. De hooggeplaatste versnellingspook valt goed in de hand en de semigeïntegreerde TomTom-gps is goed leesbaar en makkelijk te bedienen.

Functioneel

De nieuwe Doblo wil vooral functioneel zijn en behoudt de sobere stijl van zijn voorganger. Toch werd er hard gewerkt aan het design. Zo is hij met een Cx (luchtweerstandscoëfficiënt) van 0,31 aerodynamischer dan de vorige versie. De meer uitgesproken wielkasten, het front en koplampen die in de zijvleugels doorlopen, geven de Doblo een vleugje dynamiek. De glanzend zwarte beschildering van de stijlen van de deuren en de achterklep bezorgt hem een moderne toets. Maar de Doblo is vooral praktisch met zijn verticale achterzijde die maximale ruimte biedt.

Eindelijk beter weggedrag

Bij de vorige versie was het utilitaire karakter van de auto ook merkbaar op de weg, met – om het zacht uit te drukken - een weggedrag dat niet altijd op niveau stond. Dat was vooral het geval bij de vooras, die voortdurend tractie verloor of onderstuurde. Fiat is zich daarvan bewust en heeft de ophanging grotendeels herzien. De ‘Bi-Link’-achterophanging zorgt voor voldoende comfort. De voorwielen smeken niet meer voortdurend om grip. Als kers op de taart is de elektronische stabiliteitscontrole ESP standaard op het hele gamma.

Start/stop standaard

De motorenkeuze is beperkt tot de 1.3 Multijet van 90 pk, de 1,6 Multijet van 105 pk en de 2.0 Multijet van 135 pk. Wij opteerden voor de middenweg, de 1.6. Dankzij zijn vrijgevige koppel van 290 Nm bij 1.500 omwentelingen per minuut laat die zich erg vlot rijden. Hij wordt net als de andere motoren standaard van een start/stopsysteem voorzien waardoor het gemiddelde verbruik tot 5,2 l/100 km beperkt blijft. De CO2-uitstoot bedraagt 138 g/km. Mooi meegenomen, is dat de Doblo maar om de 35.000 km naar de garage moet voor een onderhoud. Op 100.000 km zorgt dat voor een besparing van 25 procent.
 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Fiat.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Voor zijn zesde generatie krijgt de Honda CR-V een hybride motorisatie die nu ook opgeladen kan worden, terwijl zijn praktische aspecten er enkel maar op vooruit gaan. Een geëlektrificeerde SUV voor het hele gezin, dus?

4,2 /5 Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Wacht, is deze Alpina B3 niet gewoon een licht aangepaste BMW 3 Reeks? Lees verder om erachter te komen...

4,0 /5 Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

De combinatie van het premium universum van Lexus met elektrische mobiliteit heeft een SUV opgeleverd die autorijden tot een zeldzaam zenmoment verheft. Een verslag van een week ontspannen rijden in de Lexus RZ 450e.

3,7 /5 Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

De gezins-SUV van Citroën gaat nog een stapje verder in zijn elektrificatie met de lancering van een mild hybride variant op 48 V, maar ook met een nieuwe instap-plug-inhybride. Laten we zien wat het geeft.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km