Testen

Getest: Audi R8 RWS, investeringspotentieel?

Een Audi alleen voor- of vierwielaangedreven? Tot nu toe wel. Door de V10 in de R8 zijn vermogen alleen nog naar achteren te sturen, waagt het merk met de vier ringen zich ook aan achterwielaandrijving. Goed nieuws?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 01 maart 2018
  • Audi
3,4
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 3,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 1,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Efficient en comfortabel onderstel
  • Exclusief/Verzamelwaarde
  • Prestaties/verbluffende motor
  • Verhouding prijs/prestaties
  • Grip op gladde ondergrond
  • Niet radicaal genoeg?

Nu BMW en Mercedes steeds vaker uitwijken naar vierwielaandrijving voor hun M- en AMG-modellen, maakt Audi de omgekeerde beweging. Tot nu toe deden de S-, RS- en S-modellen van het merk alleen een beroep op Quattro-vierwielaandrijving. Met de R8 RWS (“Rear Wheel Series”) zoekt de sportafdeling van het merk nieuwe horizonten op. De achterwielaandrijver is beperkt tot slechts 999 exemplaren, en is de eerste achterwielaandrijving in productie bij Audi. Maar zeker niet de laatste…

50 kilogram minder

Zonder vierwielaandrijving weegt de Audi R8 RWS 50 kilogram minder, en in het geval van de dakloze versie, de Spider, 40 kilogram. Op het dashboard vertelt een klein plaatje met welk van de 999 exemplaren je aan de haal bent gegaan, en verder valt deze speciale reeks op door zijn zware 19-duimsvelgen. Er zijn nog andere mat- of briljantzwarte accenten details, zoals het radiatorrooster en de zijdelingse luchtinlaten. De “sideblades” krijgen de koetswerkkleur. Wie het onderscheid met de andere R8-versies nog meer wil maken, kan kiezen voor een rode streep die verwijst naar de R8 LMS voor het circuit. Die laatste was trouwens de inspiratiebron voor deze RWS voor de openbare weg.

540 pk

Onder de motorkap houdt Audi het bij de “normale” versie van de karaktervolle atmosferische 5.2 V10. Dat betekent dus 540 pk en 540 Nm onder je rechtervoet, en geen 610 pk en 560 Nm zoals in de R8 V10 Plus. Toch nog meer dan genoeg… Vergeet niet: dat vermogen moet naar de achterwielen. Op papier gaan de prestaties er wat op achteruit. Nu ja: 0-100 km/u duurt 3,7 seconden in de R8 RWS, die zijn vermogen minder vlot aan de grond krijgt. In de R8 V10 duurt het 3,5 seconden, in de V10 Plus 3,2 seconden.

Drift

Voor deze eerste test liet Audi ons eerst de dynamiek van de RWS ontdekken op een gigantisch asfaltterrein met kegels, om er Ken Block-gewijs rond te driften. Mocht meer dan 500 pk op de achterwielen niet genoeg zijn, dan hielp het on-Spaanse regenweer wel een handje. Toch ging het ESP resoluut uit.

Inertie

De grip wisselt sterk van het ene uiteinde van de piste tot het andere, waardoor een lange drift vasthouden geen evidente opgave is. Met het koppel laat je de R8 RWS zo uitbreken, maar de kunst is om niet te optimistisch te worden. Met de motor centraal achterin ben je de controle in zijdelingse bewegingen zo kwijt. Zeker omdat de inertie van die opstelling relatief beperkt is en de overgang van slip naar grip voor abrupte en levendige reacties kan zorgen. Fun, maar je moet over snel handenwerk beschikken om niet achterstevoren te parkeren. Een achterwielaandrijver met de motor voorin, zoals de Jaguar F-Type R of een AMG GT, is op dat vlak makkelijker te temmen.

Hallo Quattro?

Daarna is het tijd om de auto in “normalere” omstandigheden te proberen. We zetten koers naar de bochtige bergwegen van het Spaanse hinterland. Maar we hebben pech: het blijft regenen en het Spaanse wegdek ligt er in die omstandigheden glad bij. Bij het accelereren ga je de Quattro-vierwielaandrijving bijna missen, en bij het uitrijden van de bocht moet je veel zorgvuldiger omspringen met het gas.

Sportmodus

Om het ESP-lampje op het dashboard niet bij elke acceleratie te zien flikkeren maar om eveneens te vermijden dat we achterstevoren op de baan belanden, zetten we het ESP in Sportmodus. We bouwen vertrouwen op en profiteren optimaal van de longinhoud van de atmosferische V10. Het geluid waarmee hij gezwind in de toeren klimt, het gevoel dat hij geeft alsof hij nooit wil ophouden… wat een motor. Vergeleken met de drukgevoede motoren van de concurrentie laat de geleidelijke vrijgave van het koppel (dat bij 6.500 tpm volledig wordt vrijgegeven) toe om het gas makkelijker te doseren. Langzaam vergeten we dat de voorwielen ons niet meer te hulp kunnen schieten.

Veelzijdigheid bewaard

We hadden verwacht dat Audi Sport van de transformatie van zijn R8 gebruik zou maken om ook van register te veranderen. Van de ongelooflijk veelzijdige Quattro-modellen hadden we verwacht in een radicale achterwielaandrijver te stappen. Maar dat is niet het geval. De “Magnetic Ride”-gestuurde ophanging van de R8 V10 is niet meer aanwezig, maar het wegcontact blijft ondanks het potentieel van deze R8 RWS bewaard. Bovendien is het comfort en de uitrusting identiek aan dat van de andere R8-modellen. Fundamenteel blijft zijn balans en de feedback van zijn voorwielen ook ongewijzigd, ook al dachten we aanvankelijk dat hij snediger zou zijn bij het insturen. Met andere woorden: op hernemingen op natte ondergrond na is het moeilijk te zeggen in welke R8 je nu precies rijdt.

Lagere prijs

Ondanks zijn beperkte oplage en dus zijn interesse bij verzamelaars, gaat de prijs van deze R8 RWS niet radicaal de hoogte in. Integendeel: een toegangsticket tot het R8-universum kost geen € 170.800 meer, maar € 145.000. De R8 V10 Plus kost wel nog steeds minstens € 196.800…

Besluit

Had je gehoopt met deze RWS een radicale en spartaanse R8 genre Porsche 911 GT3 RS te vinden, dan moeten we je ontgoochelen. De R8 RWS blijft even veelzijdig en comfortabel als de Quattro-modellen. Je moet alleen iets omzichtiger met het gas omspringen in natte weersomstandigheden. Wel is de entreeprijs van een atmosferische 5.2 V10 dankzij deze R8 RWS stevig gedaald. Maar wie voor deze eerste achterwielaangedreven Audi kiest, is dankzij de beperkte oplage verzekerd van een gegarandeerde investering.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km